Πρώην διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας συνελήφθη την Πέμπτη στο πλαίσιο της νέας έρευνας που έχει ανοίξει για τη δολοφονία του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου αρμένικης καταγωγής Χραντ Ντινκ το 2007, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας από το 2006 ως το 2009 Ραμαζάν Ακιουρέκ συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση στην Άγκυρα έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Χραντ Ντινκ, 52 ετών, διάσημη φυσιογνωμία της μικρής αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας, σκοτώθηκε μέρα μεσημέρι στις 19 Ιανουαρίου 2007 με δύο σφαίρες στο κεφάλι από ένα 17χρονο υπερεθνικιστή μπροστά από τα γραφεία της Agos, της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής επιθεώρησης την οποία διηύθυνε.

Ο Ογκιούν Σαμάστ, ένας φοιτητής που ήταν 17 ετών όταν διέπραξε το φόνο, παραδέχθηκε την ενοχή του και το 2011 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

Όμως η ταυτότητα αυτών που ζήτησαν τη δολοφονία του Ντινκ παραμένει άγνωστη.

Αρχικά η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνωμοσίας, κάτι που υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του Ντινκ. Όμως στη διάρκεια μίας άλλης δίκης, ένας από τους φερόμενους εγκεφάλους του φόνου, ο Ερχάν Τουντσέλ, αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον του δημοσιογράφου, όμως οι προειδοποιήσεις του δεν εισακούστηκαν.

Το 2013 το Εφετείο είχε ζητήσει να ανοίξει και πάλι η υπόθεση και δεσμεύθηκε ότι θα προσαγάγει στη Δικαιοσύνη πολλούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς επειδή αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για τις απειλές εναντίον του Ντινκ.

Ο Ακιουρέκ, ο οποίος είχε ανακριθεί τον Οκτώβριο, αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί σχετικά.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποπέμφθηκε στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων στις οποίες προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον προσώπων που φέρονται να πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.