Στη συζήτηση για την Κατάσταση του Έθνους ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τις βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου προανήγγειλε επίσης τη λήψη κοινωνικών μέτρων, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Έχουμε ξεπεράσει τις χειρότερες στιγμές της κρίσης», τόνισε χθες ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στο πλαίσιο διήμερης συζήτησης για την Κατάσταση του Έθνους, που διεξήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο. Εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου και ενώ το νέο αριστερό κόμμα Podemos προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις, ο ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε το τέλος της σκληρής λιτότητας, τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων και τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καταπολεμήσει την υψηλότατη ανεργία, που ανέρχεται σε 23,7%.

Η αντιπολίτευση επέκρινε την προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να διαφημίσει το έργο της συντηρητικής του κυβέρνησης, με τους σοσιαλιστές (PSOE) να σχολιάζουν ότι ο ισπανός πρωθυπουργός σκιαγραφεί την εικόνα μιας Ισπανίας που δεν υπάρχει.

Αισθητή μείωση του μισθολογικού κόστους

Για πολλούς Ισπανούς που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, οι όροι απασχόλησης είναι κάθε άλλο παρά ιδανικοί. Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολλών εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Ο βασικός μισθός, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της Renault στο Βαγιαδολίδ δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ μηνιαίως, έχοντας μειωθεί κατά ένα τέταρτο συγκριτικά με το μέχρι πρότινος επίπεδο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Γαλλία, στην Ισπανία δεν υπήρξε κλείσιμο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον Χοακίν Αρίας, πρόεδρο του συμβουλίου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Renault στο Βαγιαδολίδ, «πρόκειται για έναν παγκόσμιο όμιλο. Σου λένε: Κύριοι, έχουμε αυτά τα μοντέλα και αυτά τα υλικά. Όποιος προσφέρει τους καλύτερους όρους, θα πάρει το έργο. Είμαστε σε ανταγωνισμό με τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία. Μας εκβιάζουν».

Το μισθολογικό κόστος στην Ισπανία μειώθηκε αισθητά, κυρίως διά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, η οποία διευκόλυνε τις απολύσεις και επέτρεψε στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Ισπανία τείνει να εξελιχθεί σε χώρα χαμηλών αμοιβών. Διαφορετική άποψη έχει ο Άνχελ ντε λα Φουέντε, από το οικονομικό ίδρυμα Fedea. Όπως επισήμανε, «βραχυπρόθεσμα δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Όσο είχαμε ακόη την πεσέτα, μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε το νόμισμά μας. Έτσι γινόμασταν φθηνότεροι και πουλούσαμε ευκολότερα τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Με το ευρώ δεν γίνεται. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, ώστε οι άνθρωποι να αμείβονται καλύτερα και ταυτόχρονα να παραμένουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα».

Η κυβέρνηση παραμέλησε παιδεία και έρευνα

Ο ισπανός οικονομολόγος πρόσθεσε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα της χώρας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, για τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.

Από την τελευταία για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο συζήτηση για την Κατάσταση του Έθνους δεν έλειψαν και τα προεκλογικά δώρα. Αφού ανακοίνωσε τη νέα, βελτιωμένη εκτίμηση περί ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας κατά 2,4% το 2015, ο Μαριάνο Ραχόι εξήγγειλε τη λήψη μιας σειράς κοινωνικών μέτρων.

Ο Άνχελ ντε λα Φουέντε κάνει λόγο για μια αδικαιολόγητη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι η ισπανική οικονομία δεν έχει περιθώριο για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Παρά την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η ανεργία παραμένει στα ύψη ενώ συνεχίζονται οι εξώσεις πολιτών από τις κατοικίες τους.