Το ισχυρό γερμανικό συνδικάτο της μεταλλουργίας IG Metall και η εργοδοσία συμφώνησαν σήμερα το πρωί να αυξήσουν κατά 3,4% τους μισθούς των εργαζομένων του τομέα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συμφωνίας που εκτός απροόπτου θα ισχύσει για το σύνολο της χώρας.

Στο τέλος της τέταρτης από τα μέσα Ιανουαρίου συνάντησης διαπραγματεύσεων, αντιπρόσωποι των εργοδοτών και των μισθωτών ενός σημαντικού τμήματος της γερμανικής βιομηχανίας (αυτοκίνητα, εργαλειομηχανές, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.) κατέληξαν σε συμβιβασμό για μια αύξηση των μισθών που θα ισχύσει ως τις 31 Μαρτίου 2016, αλλά επίσης και για τους κανόνες βάσει των οποίων θα γίνεται η σταδιακή παύση της επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Η συμφωνία αυτή, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιο συνομιλιών, αποτελεί «σημαντικό βήμα για την οργάνωση του κόσμου της εργασίας και τη σταθεροποίηση της συγκυρίας» αναφέρει εκφράζοντας την ικανοποίησή της η IG Metall.

Η περιφερειακή εργοδοτική ομοσπονδία, η Ζιντβεστμετάλ, χαρακτήρισε από την πλευρά της «επώδυνο» το συμβιβασμό για τους μισθούς, αλλά χαιρέτισε τις προόδους στα «ποιοτικά θέματα» της αποχώρησης από την εργασία λόγω ηλικίας και της εκπαίδευσης.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη αναλαμβάνει έτσι το ρόλο της περιφέρειας-πιλότου σε ένα καλά δουλεμένο «μπαλέτο» διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κατά περιφέρεια και, σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη συμφωνία που επιτυγχάνεται σε μια περιφέρεια, στη συνέχεια επικυρώνεται και από τις άλλες, καθώς καμία διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται απ’ ευθείας σε εθνικό επίπεδο.

Αρχικά η IG Metall ζητούσε αύξηση μισθών κατά 5,5% σε ένα χρόνο. Το συνδικάτο Γκεζάμτμετάλ των εργοδοτών είχε κάνει αντιπρόταση για μισθολογική αύξηση κατά 2,2%