Οι γάλλοι βουλευτές καλούνται την Τρίτη να ψηφίσουν νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την χαλάρωση της κυριακάτικης απασχόλησης και την απελευθέρωση του πλέον προστατευόμενου επαγγέλματος, αυτού του συμβολαιογράφου, εισάγοντας ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο το «ξεκλείδωμα» της γαλλικής οικονομίας και την ανταπόκριση στις εκκλήσεις των Βρυξελλών για την μεταρρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο «Για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών», φέρει την υπογραφή του 37χρονου νέου υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα με μικρή πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της δεξιάς αντιπολίτευσης (UMP) και του Μετώπου της Αριστεράς θα καταψηφίσουν τη μεταρρύθμιση Μακρόν. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές της κεντροδεξιάς αναμένεται να την εγκρίνουν ή να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Γερουσία, περιλαμβάνει 200 άρθρα. Το πλέον εμβληματικό αφορά το θέμα της απασχόλησης την Κυριακή , το οποίο αποτελεί ταμπού σε μία καθολική χώρα προσκολλημένη στις παραδόσεις της και η άρση του οποίου αναμένεται να μεταβάλει ριζικά κοινωνικές συμπεριφορές.

«Η χώρα μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Εχουμε ανάγκη από ανάσα», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση που προτείνει και έγινε δεκτή με διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Macron, patrons, meme combat» (Μακρόν, αφεντικά, κοινό μέτωπο).

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση στη Γαλλία, που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη και ρεκόρ ανεργίας άνω του 10%, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, της απώλειας της δυναμικής της γαλλικής οικονομίας, της έλλειψης ευελιξίας της οικονομικής δραστηριότητας και κινητικότητας της κοινωνίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, νέος στην πολιτική, επέλεξε να συνεργασθεί με τους βουλευτές κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου, αλλά και να το συνοδεύσει κατά τη διάρκεια 200 ωρών συνεδρίασης απαντώντας στις ερωτήσεις μία προς μία των γάλλων βουλευτών.

Για την γαλλική κυβέρνηση, το νομοσχέδιο Μακρόν είναι η βιτρίνα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που προβάλλεται προς το εσωτερικό , αλλά και προς τις Βρυξέλλες, και συναντά την σφοδρή αντίθεση της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το νομοσχέδιο αυξάνει από 5 σε 12 ετησίως τις Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών όπου η λειτουργία των καταστημάτων θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα. Αυτή η ρύθμιση επικρίθηκε σφοδρά από την δήμαρχο του Παρισιιού Αν Ινταλγκό, η οποία έκανε λόγο για «υποχώρηση της δημοκρατίας».

Το Παρίσι είναι ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ο νόμος Μακρόν θα στερήσει τη δήμαρχο από μέρος της εξουσίας να πει «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Ανάλογα με την περίπτωση, η απασχόληση την Κυριακή θα αμείβεται με διπλάσιο μεροκάματο ή η αμοιβή θα αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες.

Μεταξύ των υπολοίπων μέτρων, οι αμοιβές των προστατευόμενων επαγγελμάτων του τομέα της δικαιοσύνης, ανάμεσά τους και οι συμβολαιογράφοι, θα αναθεωρηθούν και με την εισαγωγή κάποιας δόσης αναλογικότητας για ορισμένες συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων.

Ο νόμος Μακρόν προβλέπει επίσης σειρά μεταρρυθμίσεων που εκκινούν από την απελευθέρωση των εσωτερικών μεταφορών με λεωφορεία μέχρι τη χαλάρωση των νόμων που ρυθμίζουν τις ομαδικές απολύσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών που θα εργάζονται εντός του γαλλικού εδάφους θα αμείβονται με τον γαλλικό κατώτατο μισθό (2.595 ευρώ μικτά έναντι 1.290 ευρώ για την Ουγγαρία, 1.524 ευρώ για την Σλοβακία ή 1.428 ευρών για την Πολωνία), γεγονός που αποτελεί «επανάσταση» στον αγώνα κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ιδιωτικοποίηση του ομίλου εξοπλισμών Nexter (Giat) που θα διευκολύνει την προσέγγιση ανάμεσα στην κατασκευαστική εταιρεία κατασκευής τανκς και την γερμανική ομόλογό της KMW.