Δικογραφία εις βάρος δύο ακόμα ατόμων σχημάτισε η Αστυνομία της Δανίας σχετικά με τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη.

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη

Ο άνδρας που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας έπειτα από τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη, εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, ανέφεραν οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νόρεμπρο θεωρείται ότι είναι ο δράστης των επιθέσεων στο πολιτιστικό κέντρο και τη συναγωγή της Κοπεγχάγης και στοίχισαν τη ζωή σε δύο άτομα. Στις επιθέσεις τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης -ένας 22χρονος, γεννημένος στη Δανία- ήταν γνωστός στις Αρχές για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες, καθώς και για κατοχή όπλων.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του άνδρα, μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ομαρ ελ-Χουσέιν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο δράστης των επιθέσεων «εμπνεύστηκε» από την ιδεολογία τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γιανς Μάντσεν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας PET, δήλωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε μία θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο δράστης θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί από τα γεγονότα στο Παρίσι. Θα μπορούσε να είχε εμπνευστεί και από υλικό που έστειλε το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι», αναφερόμενος στο κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο να εξαπολύσουν επιθέσεις με όποιο μέσο μπορούν.

Ο επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ Γιένσεν είπε ότι ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές αλλά ότι οι Αρχές δεν γνώριζαν να «είχε ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ».

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την εθνικότητά του, είπαν μόνο ότι προερχόταν από την Κοπεγχάγη.

Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα σε Internet καφέ, κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ύποπτος ως δράστης των χθεσινών επιθέσεων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν συλληφθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Η αστυνομία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια της ίδιας περιοχής, στο Νέρεμπρο, όπου ο ύποπτος σκοτώθηκε τη νύκτα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.

Η αστυνομία είχε εντοπίσει στην περιοχή σπίτι όπου υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να καταφύγει ο ύποπτος.

Η πρώτη επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

Νεκρός από τα πυρά του ενόπλου έπεσε ο δανός ντοκιμαντερίστας, Φιν Νέργκααρντ.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο Krudttønden στο Έστερμπρο, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

Θεωρείται πιθανό πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Λίγο αργότερα έπεσαν πυροβολισμοί και σε συναγωγή στην Κοπεγχάγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εβραίος και να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί.

«Η Δανία χτυπήθηκε από την τρομοκρατία»
δήλωσε η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρινγκ- Σμιτ. «Δεν γνωρίζουμε το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις του φερόμενου δράστη, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν τη Δανία. Θέλουν να πλήξουν την ελευθερία του λόγου μας» δήλωσε.

Καταδικάζει τις επιθέσεις η διεθνής κοινότητα

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε τις φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη, τις οποίες χαρακτήρισε «αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την πρωθυπουργό της Δανίας, στην οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας της και καταδίκασε την «περιφρόνηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Στο Παρίσι, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μεταβαίνει στην πρεσβεία της Δανίας στη Γαλλία «για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Δανίας, καθώς και στα θύματα» των επιθέσεων της Κοπεγχάγης.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε κι εκείνη τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, αλλά και την πρόσφατη δολοφονία τριών μουσουλμάνων φοιτητών στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.