Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές (ΕΕ, ΔΝΤ) να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ συνέδεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη.

Η γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στο σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της Τετάρτης. Όπως τόνισε, περιμένουμε από την Ελλάδα να προτείνει ένα βιώσιμο σχέδιο και θα συζητήσουμε επ’ αυτού.

Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύπαρξη προγράμματος, το οποίο -όπως υπογράμμισε- αποτελεί τη βάση κάθε συζήτησης.

Παράλληλα, έκανε μνεία στην ανάκαμψη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις [στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης των οικονομιών τους].

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «από το 2010 στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, κι αυτοί είναι «να κάνεις προσπάθειες για να μπορείς να έχεις την αλληλεγγύη» των εταίρων.

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.