Στην κατάψυξη βρίσκεται η Ισπανία η οποία προετοιμάζεται για τις πιο κρύες μέρες της τελευταίας τριετίας.

Οι θερμοκρασίες σημείωσαν απότομη πτώση την Τετάρτη σε όλη την επικράτεια, πλην βεβαίως των Καναρίων Νήσων, και αναμένεται να μείνουν υπό το μηδέν ολόκληρη την εβδομάδα, πέντε βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της εποχής.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλές οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη Γαλλία με την Ισπανία και τουλάχιστον 14.000 μαθητές δεν πήγαν σχολείο την Τετάρτη εξαιτίας των του χιονιά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις και ψύχος, που αναμένεται να πλήξουν τις περιοχές στα βόρεια της χώρας, κυρίως την Καταλονία, αλλά και τις νήσους Βαλεαρίδες στη Μεσόγειο!

Στην Καταλονία (βορειοανατολικά) τουλάχιστον 25 εκατοστά χιονιού είχε ήδη πέσει από την Τετάρτη, κυρίως στα κεντρικά, όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε δεκάδες δρόμους και πολλά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί στο χιόνι.
Σε τμήματα των δύο μεγαλύτερων οδικών αξόνων της περιοχής, τον AP-2 που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, και τον AP-7 που συνδέει τις ανατολικές περιοχές της χώρας με τη Γαλλία, η κυκλοφορία διακόπηκε.

Οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις έχουν ήδη στοιχίσει την ζωή σε 2 ανθρώπους. Το Σάββατο ένας 70χρονος σκοτώθηκε όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά καθώς προσπαθούσε να διασχίσει έναν ποταμό, η στάθμη του οποίου είχε ανέβει.

Ενας σκιέρ, που παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα το Σάββατο, εντοπίστηκε νεκρός την Κυριακή από τις ομάδες διάσωσης στο χιονοδρομικό κέντρο Κανταντσού, στα ισπανικά Πυρηναία.

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους δέκα βαθμούς υπό το μηδέν στα ορεινά, αλλά θα έχει αρνητικό πρόσημο ακόμα και σε παραλιακές περιοχές της Μεσογείου, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από χιόνι…