«Δεν έβλεπα, δεν άκουγα, δεν γνώριζα τίποτα». Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η υπερασπιστική γραμμή του Ντομινίκ Στρος-Καν, που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για μαστροπεία. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικάζεται στη Λιλ της Γαλλίας σε μια πολύκροτη υπόθεση που αποκαλύπτει τη διπλή ζωή ενός σοσιαλιστή πολιτικού, ο οποίος είχε κάποτε σοβαρές ελπίδες να γίνει πρόεδρος της χώρας του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 65χρονος DSK έκανε ομαδικό σεξ με ιερόδουλες που του έστελναν φίλοι γάλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν την εύνοιά του. Στη δικογραφία αναφέρονται τουλάχιστον 15 βραδιές μεταξύ 2009 και 2011 στις οποίες ο Στρος-Καν ήταν ο «βασιλιάς του πάρτι». Φέρεται να συμμετείχε σε όργια με πολλές γυναίκες, σε σκηνές που περιγράφονται από ορισμένους μάρτυρες ως «μακελειό» ή «σφαγή». Οι ανακριτές που παρέπεμψαν την υπόθεση στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι ήταν αδύνατο να μη γνώριζε ο DSK ότι οι γυναίκες ήταν πόρνες και ότι πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους. Είπαν ότι οι συναντήσεις είχαν οργανωθεί γύρω από το πολυάσχολο πρόγραμμά του, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη, και ότι ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής αυτών των πάρτι.

Ο τύπος των σεξουαλικών πρακτικών που εμπλέκονται και η έλλειψη χρήσης προφυλακτικών δείχνουν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν δεν μπορεί παρά να ήταν «επαγγελματίες» επί πληρωμή.

Τα πάρτι αυτά, με κορίτσια από τη Γαλλία και το Βέλγιο, έγιναν στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και τρία στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Η δίωξη ισχυρίζεται ότι δύο επιχειρηματίες από τη Βόρεια Γαλλία έστελναν αεροπορικώς τις πόρνες στις ΗΠΑ και τις πλήρωναν οι ίδιοι για τις σεξουαλικές υπηρεσίες που προσέφεραν στον DSK.

Το τελευταίο όργιο έγινε στις 13 Μαΐου, την προηγουμένη της σύλληψης του Στρος-Καν για τον βιασμό της καμαριέρας στο «Sofitel» της Νέας Υόρκης. Εκείνη η ποινική δίωξη αποσύρθηκε αλλά όχι προτού σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του DSK.

«Η πολιτική έχει τελειώσει για μένα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης της Σερβίας και της Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας. Ο Στρος-Καν αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για μαστροπεία, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνους και κακόβουλους υπαινιγμούς».

Εχει παραδεχθεί ότι έκανε ομαδικό σεξ, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι οι γυναίκες στα όργια ήταν πόρνες. Η υπεράσπιση συνοψίζεται στη δήλωση του δικηγόρου του: «Σας προκαλώ να πείτε τη διαφορά ανάμεσα σε μια γυμνή πόρνη και σε μια γυμνή κυρία του καλού κόσμου».

Ορισμένες πόρνες είπαν ότι είχαν λάβει εντολή να μην αναφερθούν στο ότι έπαιρναν λεφτά, άλλες υποστήριξαν ότι ήταν αδύνατον να μην είχε καταλάβει τίποτα ο DSK.

Μια «συνοδός πολυτελείας» κατέθεσε στους ανακριτές ότι είναι σπάνιο να συναντήσεις κάποιον που φέρεται με τέτοια έλλειψη σεβασμού όπως ο Στρος-Καν. Οι ανακριτές είπαν ότι η υπόθεση δεν είναι «ηθική σταυροφορία», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο Στρος-Καν έπαιζε «κεντρικό ρόλο» στη διοργάνωση σεξουαλικών συνευρέσεων που ευνόησαν την πορνεία. Η πορνεία για άτομα άνω των 18 ετών δεν είναι παράνομη στη Γαλλία, αλλά η μαστροπεία είναι.

Η κατηγορία (σ.σ.: «proxénétisme aggravé» στα γαλλικά) μεταφράζεται ως διακεκριμένη προαγωγή για τους σκοπούς της πορνείας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτουργίας, της συνέργειας, της οργάνωσης, της ενθάρρυνσης ή της υποβοήθησης της πορνείας άλλων.

Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι10 ετών και πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από τρεις δικαστές, αλλά χωρίς ενόρκους.

Είναι μέρος της λεγόμενης «υπόθεσης Carlton», επειδή ξεκίνησε το 2011 ως μια έρευνα σχετικά με την ύπαρξη δικτύου πορνείας στο ξενοδοχείο «Carlton» στη Λιλ.

Ο Στρος-Καν δεν συμμετείχε σε όργια σε αυτό το ξενοδοχείο, αλλά πόρνες ανέφεραν στις καταθέσεις τους και το όνομά του και η έρευνα διευρύνθηκε.

HeliosPlus