Η σύζυγος του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, ο οποίος κρατείται όμηρος στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, απηύθυνε έκκληση τόσο στην ιαπωνική όσο και στην ιορδανική κυβέρνηση να συνεργαστούν για την απελευθέρωση του.

«Φοβούμαι ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον σύζυγό μου και τώρα έχει απομείνει περιθώριο μόλις λίγων μόνο ωρών για την απελευθέρωσή του και του (Ιορδανού πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας) υποσμηναγού Μουάθ αλ-Κασάεσμπεχ» δήλωσε στο Reuters.

«Ικετεύω τις κυβερνήσεις της Ιορδανίας και της Ιαπωνίας να αντιληφθούν ότι οι τύχες των δύο αυτών ανδρών βρίσκονται στα χέρια τους» δήλωσε η ίδια.

Η έκκληση της συζύγου του Γκότο μεταδόθηκε μία μόλις ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Γκότο ανακοίνωσε την προθεσμία που είχε θέσει το Ισλαμικό Κράτος μέσω ηχητικού μηνύματος το οποίο σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται πως ήταν αυθεντικό.

Ο Γκότο ακούγεται να λέει ότι ο πιλότος θα δολοφονηθεί άμεσα εάν η ιορδανική κυβέρνηση δεν απελευθερώσει τηn τζιχαντίστρια Σατζίντα αλ Ρισάουι, πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Σε προηγούμενη δήλωσή του ο Γκότο είχε πει ότι και η δική του ζωή εξαρτάται από την απελευθέρωση της γυναίκας.

Παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία έχει δηλώσει προθυμία να προχωρήσει στην ανταλλαγή, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης ζήτησε μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας αποδείξεις ότι ο πιλότος είναι ακόμα ζωντανός.

Η Ρίνκο είπε ότι «εργαζόταν ακούραστα στο παρασκήνιο» για την απελευθέρωση του συζύγου της από τις 26 Οκτωβρίου οπότε και αιχμαλωτίστηκε από μαχητές του ΙΚ.

«Δεν έχω μιλήσει δημόσια μέχρι τώρα καθώς προσπαθούσα να προστατεύσω τα παιδιά και την οικογένειά μου από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που είχε στραφεί στην υπόθεση του Κέντζι» δήλωσε η ίδια.

«Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε δύο μικρές κόρες. Η μία μας η κόρη ήταν μόλις 3 εβδομάδων όταν έφυγε ο Κέντζι. Εύχομαι η μεγαλύτερη κόρη μας, η οποία είναι 2 ετών, θα ξαναδεί τον πατέρα της. Θέλω να μεγαλώσουν και οι δύο μαζί με τον πατέρα τους. Ο άνδρας μου είναι ένας καλός και τίμιος άνθρωπος, ο οποίος πήγε στη Συρία προκειμένου να δείξει στον κόσμο τα δεινά αυτών που υποφέρουν.