Σε μία από τις πιο συντηρητικές χώρες του κόσμου, τη Σαουδική Αραβία, το να κυκλοφορήσει μία γυναίκα στον δρόμο χωρίς μαντίλα είναι ίσως από τα μεγαλύτερα αδικήματα που μπορεί να διαπράξει. Οι ξένες επισκέπτριες εξαιρούνται του νόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσβάλλουν τα «χρηστά ήθη». Αυτό ακριβώς έπραξε η Μισέλ Ομπάμα συνοδεύοντας τον σύζυγό της στο σύντομο πέρασμα από τη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Και το Twitter πήρε φωτιά!

Τι και αν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκε με μαύρο παντελόνι και φαρδιά ζακέτα, προκειμένου να καλύψει κάθε σπιθαμή του σώματός της. Εκατοντάδες Σαουδάραβες έσπευσαν να την «καταδικάσουν» που δεν κάλυψε το πρόσωπό της.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα hashtags #Μισέλ Ομπάμα Ασεμνη# και #Μισέλ Ομπάμα Χωρίς Μαντίλα# μετρούσαν την Τρίτη περισσότερα από 1.500 tweets. Κάποιοι φρόντισαν να επισημάνουν με νόημα ότι η Πρώτη Κυρία είχε φορέσει μαντίλα στην Ινδονησία, των ιδίων μουσουλμανικών φρονημάτων, κατά την επίσκεψή της το 2010.

Κανείς ωστόσο – άγνωστο γιατί – δεν ασχολήθηκε με τις υπόλοιπες κυρίες της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συνόδευσαν τον Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία και επίσης επέλεξαν να μη φορέσουν μαντίλα, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Ομοίως είχαν πράξει και η Χίλαρι Κλίντον και η Λόρα Μπους όταν είχαν επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το 2011 και το 2006 αντίστοιχα. Ούτε τότε ωστόσο υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Για τη Μισέλ, καθώς φαίνεται, λίγες μόλις ώρες στη Σαουδική Αραβία ήταν αρκετές και να αναδείξει (έστω και ακούσια) τους αναχρονιστικούς περιορισμούς στους οποίους είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται οι γυναίκες της χώρας.

Την ώρα που οι Σαουδάραβες ασχολούνταν με το ντύσιμό της, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στάθηκαν περισσότερο σε μία άλλη εικόνα: την Πρώτη Κυρία να στέκεται πίσω από το σύζυγό της κατά τον χαιρετισμό και να περιμένει για μία χειραψία, για να εισπράξει τελικά – από τους περισσότερους τουλάχιστον κρατικούς αξιωματούχους – ένα… νεύμα.