Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα κατά της λιτότητας, έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Το BBC απαντά σε μερικά βασικά ερωτήματα.

Γιατί κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εκτός Ελλάδας, μοιάζει ίσως περίεργο που οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που η χώρα βγαίνει από εξαετή ύφεση. Αλλά οι Έλληνες έχουν πληγεί βαθιά από τις περικοπές στις θέσεις εργασίας, στις κρατικές παροχές και στις συντάξεις και το φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία.
Η ανεργία παραμένει υψηλότατη στο 25,5% _ ιδίως στους 25-35 ετών όπου πλησιάζει το 50% _, και οι πρόσφατοι φόροι, κυρίως στην ακίνητη περιουσία, ξεζούμισαν ακόμη παραπάνω τη μεσαία τάξη.

Γιατί διάλεξε δεξιό κόμμα ως εταίρο στην κυβέρνηση;
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράξενη η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αλλά αμφότεροι είναι σφοδρά αντιμνημονιακοί και επωφελήθηκαν από την οργή και την αποξένωση που αισθάνονται πολλοί Έλληνες προς την τρόικα.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της για την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ και αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης. Πώς θα πείσει την ευρωζώνη να της δανείσει περισσότερα την στιγμή που επιθυμεί να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους;

Ποιες οι πιθανότητες μιας «Γκρέξιτ»;
Ο κίνδυνος για τον κ. Τσίπρα είναι μια πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές της Ελλάδας οι οποίοι είναι αμετακίνητοι ότι δεν θα διαγράψουν το χρέος αν και αφήνουν κάποιο περιθώριο αναδιάρθρωσής του. Παρ’ ότι επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και έχει δεσμευτεί ότι θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να βρει μια «δίκαιη και αμοιβαία επωφελή λύση», στην επινίκια ομιλία του ήταν σαφής: οι έλληνες ψηφοφόροι έκαναν την τρόικα «παρελθόν» και ο «φαύλος κύκλος της λιτότητας» τερματίστηκε.

Τι σημαίνουν αυτά για τους δανειστές της Ελλάδας;
Το ζήτημα μοιάζει αδιέξοδο και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι εγγυημένο. Η μοναδική ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας είναι να αναζητηθούν τρόποι για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είναι κατά της διαγραφής του χρέους αλλά πρότεινε να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του. Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο βέλγος υπουργός οικονομικών.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι η στάση της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε απλώς ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν.

Υπάρχει κίνδυνος για κατάρρευση της αγοράς;
Όπως ήταν αναμενόμενο, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ταρακούνησε τις εκλογές. Χειρότερα τα πήγε το ελληνικό Χρηματιστήριο που έπεσε 4% προτού ανακάμψει. Αλλά είναι ακόμη νωρίς.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ΕΚΤ αφαίρεσε την απειλή της μετάδοσης που υπήρχε στις προηγούμενες ελληνικές εκλογές του 2012, όταν ο κίνδυνος ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας να εξαπλωθεί στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι επίκειται κάποια συμφωνία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει εξάμηνη παύση του μνημονίου. Αλλά το ερώτημα παραμένει: πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις εκκρεμείς δεσμεύσεις της ύψους 4 δισ. ευρώ το επόμενο δίμηνο και τα ελληνικά ομόλογα ύψους τουλάχιστον 6 δισ. που εκπνέουν ως το τέλος του καλοκαιριού;

Θα έχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ευρώπη;
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι «θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη» αλλά οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα φανούν στις χώρες της ΕΕ όπου βρίσκονται σε άνοδο κόμματα κατά του κατεστημένου.
Στην Ισπανία το Ποδέμος ήδη έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παρακολουθεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ανησυχία εν όψει των ισπανικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2015.
Στη Βρετανία θα ωφεληθεί ενδεχομένως το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και στη Γερμανία το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Ένα άλλο κόμμα που γιορτάζει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γερμανικό ακροαριστερό Ντι Λίνκε που είναι από πέρσι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στο κρατίδιο της Θουριγγίας.