Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι συνεχάρη τη Δευτέρα τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

«Αγαπητέ κύριε Τσίπρα. Θέλω να σας συγχαρώ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε ο Ραχόι, για τον οποίον το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι είχε παρέμβει προεκλογικά υπέρ του αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα, του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Ελπίζω ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβέρνησης στρατευμένης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που μοιραζόμαστε στην Ελλάδα και την Ισπανία», προσθέτει στο μήνυμα.

«Η κυβέρνησή μου είναι διατεθειμένη να εργασθεί (μαζί σας) για την ενίσχυση των διμερών και ευρωπαϊκών σχέσεών μας, όπως πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και συμμάχων μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ισπανία και η Ελλάδα», δηλώνει ακόμη ο Ραχόι.

Ο Ραχόι, επικεφαλής του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), αντιμετωπίζει τον Νοέμβριο βουλευτικές εκλογές στις οποίες το Podemos, κόμμα που βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να κερδίσει ή να καταλάβει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί από το φθινόπωρο.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Η Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ισπανία, τόσο οικονομική όσο και πολιτική, «δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στην Ελλάδα» σχολιάζει ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος μετά την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση του ισπανικού ενδιαφέροντος για την ελληνική κάλπη είναι ιδιαίτερη: Το Podemos μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ και, εν όψει της κάλπης του Δεκεμβρίου, η ενασχόληση στη Μαδρίτη με τον Αλ.Τσίπρα γίνεται πάντοτε με συνειρμούς για το εσωτερικό ισπανικό τοπίο.

Σε συνέντευξή του στο Expansion, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν υπάρχει «κίνδυνος διάχυσης» στην Ισπανία εξαιτίας της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγοντας πως η κατάσταση στις δύο χώρες είναι διαφορετική, τόνισε πως η Μαδρίτη «απέφυγε τη διάσωση».

Ο ντε Γκίντος τόνισε επίσης πως η Αθήνα θα συνεχίσει να χρειάζεται την οικονομική στήριξη της Ευρωζώνης και πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες και χαρακτήρισε απαραίτητες για επιστροφή στην ανάκαμψη.

Όσον αφορά το Podemos, εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πολίτες στο τέλος θα εκτιμήσουν την αξία της πολιτικής σταθερότητας».