Μήνυμα σταθερότητας και παραμονής στην ίδια πορεία πλεύσης έστειλε ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ στην πρώτη του διάγγελμα προς το λαό, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε το θρόνο μετά το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα σε ηλικία 90 ετών.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Κόλπου, καθώς και ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένου του Ταγίπ Ερντογάν, παρέστησαν στην τελετή της κηδείας του Αμπντάλα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε τέμενος του Ριάντ.

Ο βασιλιάς ενταφιάστηκε σε έναν λιτό τάφο, χωρίς φέρετρο και διακριτικά, βάσει της ουχαβιτικής παράδοσης. Tο ουαχαβιτικό σουνιτικό Ισλάμ που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία θεωρεί αμάρτημα που προσεγγίζει την ειδωλολατρία τις φανταχτερές επιδείξεις πένθους.

«Θα παραμείνουμε, με την στήριξη του Θεού, στην ευθεία πορεία στην οποία αυτή η χώρα έχει προχωρήσει από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο βασιλιά Aμπντουλαζίζ και τους γιους του που τον διαδέχθηκαν» δήλωσε ο νέος βασιλιάς στην πρώτη του ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Ο Θεός θέλησε να φέρω αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δίνει στήριξη» τόνισε ο 79χρονος μονάρχης λίγες ώρες μετά το θάνατο του αδελφού και προκατόχου του.

To προφίλ του νέου βασιλιά ανανεώθηκε άμεσα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όπου έγραψε: «Ζητώ από τον Θεό να με βοηθήσει να επιτύχω στο καθήκον μας προς τον αγαπητό [σαουδαραβικό] λαό».

Ο νέος βασιλιάς απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες τις οποίες έχει χωρίσει ο πόλεμος και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του και να τη θωρακίσει από οποιαδήποτε απειλή.

Παράλληλα, με βασιλικά διατάγματα διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Υπουργό Άμυνας και αυλάρχη διόρισε έναν από τους γιους του, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς αποφάσισε να διατηρήσει άλλους υπουργούς, ανάμεσα τους των Εξωτερικών, του Πετρελαίου και των Οικονομικών στις θέσεις τους, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα. Ο Χάλεντ αλ-Τουουαϊτζρι, αυλάρχης επί βασιλείας του Αμπντάλα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.