Ποιός είναι ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, που διαδέχθηκε στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας τον εκλιπόντα ετεροθαλή αδελφό του, Αμπντάλα; Ο 79χρονος Σαλμάν χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως πραγματιστής και προσεκτικός ηγέτης. Σε μία επίσημη βιογραφία του, αναφέρεται ότι είχε απομνημονεύσει το Κοράνι από ηλικία δέκα ετών. Έχει υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας αλλά και ως κυβερνήτης της πρωτεύουσας Ριάντ επί σχεδόν πέντε δεκαετίες.
«Όταν έγινε κυβερνήτης το 1963, το Ριάντ είχε 200.000 κατοίκους – σήμερα έχει περισσότερους από επτά εκατομμύρια» είπε ο Μπρους Ρίντελ, συνεργάτης του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Brookings. Και προσέθεσε: «Προέδρευε σε συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου επί αρκετούς μήνες και αναλάμβανε σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις των ταξιδιών στο εξωτερικό της μοναρχίας από το 2012» προσέθεσε ο Ρίντελ. «Έπρεπε να είναι ένας συνδυασμός… μεταρρυθμιστή, δικαστή και ενόρκων σε ορισμένες περιπτώσεις και να αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες αλλά και τα οικονομικά ζητήματα» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, o Ρόμπερτ Τζόρνταν, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία. «Επομένως πιστεύω ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει» συμπλήρωσε.
Η άνοδος του Σαλμάν στον θρόνο έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών που ακολουθούσε ο Αμπντάλα πριν από τον θάνατό του. «Νομίζω ότι διαπιστώνεται μία συνέχεια – πολύ παρόμοιες πολιτικές, πολύ παρόμοιες δυναμικές εκτυλίσσονται. Το βασίλειο εκσυγχρονίζεται, αλλάζει, μεταρρυθμίζεται και θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετές δεκαετίες ακόμη» σχολίασε ο Τζέιμς Ζόγκμπι, πρόεδρος του Αραβο – αμερικανικού Ινστιτούτου. «Τα δύο προηγούμενα σαουδαραβικά βασίλεια τον 18ο και 19ο αιώνα αντιμετώπιζαν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι εξωτερικοί εχθροί τους. Με τον αραβικό κόσμο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες, η βασιλική οικογένεια θέλει να παρουσιάσει μία εικόνα σταθερότητας και δύναμης» εξήγησε ο Ρίντελ.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι ο Σαλμάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Με τα μέσα ενημέρωσης να ελέγχονται αυστηρά από το καθεστώς, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι πραγματικά η κατάστασή του. Ο Ρίντελ λέει ότι ο Σαλμάν έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, άλλοι λένε ότι πάσχει από γεροντική άνοια ή και Αλτσχάιμερ. Η πρώτη κίνηση του Σαλμάν μετά την άνοδό του στον θρόνο, ήταν να ορίσει τον 69χρονο αδελφό του, πρίγκιπα Μουκρίν, ως τον νέο διάδοχο – μία κίνηση, που όπως σχολιάζουν ειδικοί, έχει στόχο να διασφαλίσει τη μελλοντική σταθερότητα.
Πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Μουκρίν λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αρεστός στους παγκόσμιους ηγέτες. Ένας από τους γιους του Σαλμάν, είναι ο πρίγκιπας Σουλτάν, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος αστροναύτης και τώρα είναι επικεφαλής της τουριστικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, άλλος γιος του Σαλμάν είναι αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και ο πρίγκιπας Φαϊσάλ, κυβερνήτης της Μεδίνας. Ο πρίγκιπας Χαλέντ, λέγεται ότι είναι ένας από τους πιλότους που συμμετείχαν στα πρώτα αεροπορικά χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τον περασμένο χρόνο.