Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού.

Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή μετριάστηκε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ηγηθεί αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ που θα πάει στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του» είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως «μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

Ο Σαλμάν στο περίπλοκο σύστημα διαδοχής

Ο Αμπντάλα είχε δρομολογήσει την άνοδο του ετεροθαλούς του αδελφού, Σαλμάν, στο θρόνο πριν το θάνατό του.

Το σύστημα διαδοχής διαφέρει σημαντικά από ό,τι στις «συνήθεις» μοναρχίες: Η εξουσία δεν μεταβιβάζεται στους απογόνους, αλλά η γραμμή διαδοχής ακολουθείται στους γιους του ιδρυτή της χώρας Σαούντ.

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου είναι μοναδική χώρα που έχει ονοματεπώνυμο, και το οικογενειακό δέντρο που ξεκινά από τον «πατριάρχη» Σαούντ.

O Σαλμάν έχει καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κλήρο της χώρας αλλά και τον αντιμετωπίζουν λιγότερο εχθρικά οι σιίτες και οι σχετικά φιλελεύθερες δυνάμεις -σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλα ισχυρά μέλη της οικογενείας.

Πλέον, επόμενος στη σειρά διαδοχής έχει οριστεί ο 69χρονος πρίγκιπας Μουρκίν, επίσης ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα τον είχε ήδη ορίσει δεύτερο «αναπληρωματικό» διάδοχο μετά τον Σαλμάν.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Σαλμάν στην απόλυτη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας απασχολεί ιδιαίτερα το εξωτερικό. Η χώρα δεν έχει μόνο καίριο ρόλο στη διεθνή σκακιέρα ως πετρελαϊκή υπερδύναμη, αλλά είναι και ένα από τα «κλειδιά» στην υπόθεση της μάχης εναντίον του τζιχαντισμού.

Η χώρα συντάσσεται μεν με τον πολυεθνικό συνασπισμό χωρών που επιχειρούν εναντίον της ISIS στο Ιράκ, όμως ο ουαχαμπισμός -αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ- που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία λειτουργεί περίπου ως δογματικός «φάρος» των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.