«Μην αναπαράγεστε σαν κουνέλια» προέτρεψε τους Καθολικούς, ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφοντας στη Ρώμη από την επίσκεψή του στις Φιλιππίνες. Ο Ποντίφικας δήλωσε ότι οι Καθολικοί δεν χρειάζεται να γεννούν συνέχεια και επέκρινε μία γυναίκα που «προκάλεσε τον θεό» αφού έμεινε για όγδοη φορά έγκυος, έχοντας φέρει στον κόσμο τα προηγούμενα παιδιά της με καισαρική τομή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς πετούσε από τις Φιλιππίνες πίσω στη Ρώμη, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι οικογενειακού προγραμματισμού τους οποίους εγκρίνει η εκκλησία, ενώ τόνισε ότι για να είναι κανείς καλός Καθολικός δεν χρειάζεται να «αναπαράγεται σαν τα κουνέλια» αλλά να υιοθετήσει μία υπεύθυνη στάση σαν γονέας.
Η καθολική εκκλησία απαγορεύει τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά συμβουλεύει τις γυναίκες να καταγράφουν κάθε πότε έχουν ωορρηξία προκειμένου να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές εκείνο το διάστημα. Στη συνέχεια παρέθεσε το παράδειγμα μίας γυναίκας που ήταν έγκυος στο όγδοο παιδί της μετά από επτά καισαρικές τομές, λέγοντας ότι πρόκειται για «ανευθυνότητα».
«Προκαλεί τον Θεό. Θέλει να αφήσει πίσω της επτά ορφανά;» φέρεται να σχολίασε ο πάπας Φραγκίσκος. «Ο Θεός μας προσφέρει μεθόδους για να είμαστε υπεύθυνοι. Κάποιοι πιστεύουν ότι – συγχωρέστε μου την έκφραση – για να είναι καλοί Καθολικοί πρέπει να είναι σαν τα κουνέλια. Όχι. Η γονεϊκή ιδιότητα σημαίνει να είσαι υπεύθυνος. Αυτό είναι ξεκάθαρο» προσέθεσε.