Στην ελευθερία του λόγου υπάρχουν όρια, ειδικά εάν προσβάλλεται ή γελοιοποιείται η θρησκεία κάποιου, υποστήριξε την Πέμπτη ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Ο Πάπας μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω βρισκόταν καθοδόν προς τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία. Υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου όχι μόνο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως υποχρέωση για το κοινό καλό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάπας υπογράμμισε ότι υπάρχουν και όρια, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με τον Αλμπέρτο Γκασπάρι, ο οποίος οργανώνει τα ταξίδια του και εκείνη την ώρα καθόταν δίπλα του. «Εάν ο καλός μου φίλος Γκασπάρι καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στους φτωχούς, τα θύματα εκμετάλλευσης και τα θύματα της αδικίας.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στις Φιλιππίνες είναι δρακόντεια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα στην ασιατική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Καθολικών.

Σχεδόν 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης ασφαλείας στην ιστορία των Φιλιππίνων – το 1970 βολιβιανός καλλιτέχνης μεταμφιεσμένος σε ιερέα είχε επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον του Πάπα Παύλου του VI κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Ο Πάπας θα επισκεφθεί την επαρχία Λέιτε, όπου οι πληγές του τυφώνα Χαϊγιάν (το 2013 στοίχισε τη ζωή σε 6.300 ανθρώπους) παραμένουν ακόμη ανοιχτές.