Γενεές δεκατέσσερις περνάει τους πολιτικούς, Γάλλους και ξένους, που έγιναν όψιμα Σαρλί και μπήκαν μπροστά στις πορείες, το Charlie Hebdo, στο πρώτο τεύχος μετά την σφαγή, που κυκλοφόρησε σήμερα και έγινε ανάρπαστο από νωρίς το πρωί.
Το ανυπόγραφο κύριο άρθρο, γράφει: «Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς όλα αυτά τα άτομα και τους οργανισμούς που είναι ειλικρινά και βαθιά Σαρλί … Λούζουμε με σκ…όλους τους άλλους που, ούτως ή άλλως, μας γράφουν στ΄αρχ…τους».


Το άρθρο γράφει, επίσης, ότι από την περασμένη εβδομάδα, το Charlie Hebdo, ένα «άθεο περιοδικό», «έχει κάνει περισσότερα θαύματα από όλους τους αγίους και τους προφήτες μαζί».
«Το θαύμα για το οποίο είμαστε πιο περήφανοι είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας – μια εφημερίδα ίδια με εκείνες που βγάζαμε μέχρι τώρα και συντροφιά με όλους εκείνους που την γράφανε».
Σκίτσα των νεκρών γελοιογράφων – Βολίνσκι, Καμπού, Τινιού και Σαρμπ – καλύπτουν τις δύο πρώτες εσωτερικές σελίδες. Μερικά είναι παλιά, άλλα είναι νέα, που σχεδιάστηκαν στο ύφος του νεκρού.
Το κεντρικό δισέλιδο είναι ένα σύμφυρμα από σχέδια για τις τεράστιες «Δημοκρατικός πορείες κατά του μίσους» που έβγαλαν 4 εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους της Γαλλίας το Σαββατοκύριακο.
Ενα σχέδιο δείχνει μια ομάδα Γάλλων πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η λεζάντα γράφει: «Μια οικογένεια από κλόουν αποδεκατίστηκε, άλλοι δέκα βρέθηκαν».


Στο δισέλιδο περιλαμβάνονται επίσης σκίτσα με τα συν και τα πλην από τις πορείες της Κυριακής από τον Λουζ, τον σκιτσογράφο που γλίτωσε από την σφαγή επειδή έφτασε αργά για την εβδομαδιαία σύσκεψη της σύνταξης του περιοδικού.
Στα πλην περιλαμβάνεται ένα σκίτσο που δείχνει έναν γελοιογράφο του Charlie Hebdo να στραβομουτσουνιάζει επειδή πρέπει να σφίξει το χέρι του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ενός Σοσιαλιστή «μεταρρυθμιστή» που είναι μισητός στην σκληρή Αριστερά.
Στα πλην καταγράφεται και η παρουσία στην πορεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που λέει σε ένα μείγμα από γαλλικά και γερμανικά: «Ich bin nein porter de culotte» (εγώ δεν φοράω παντελόνια).
Υπάρχει επίσης μια σειρά σκίτσων του Βρετανού γελοιογράφου Ντέιβιντ Ζίγκι Γκριν για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Το τελευταίο δείχνει έναν τύπο που στέκεται άκαμπτος όρθιος κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Είμαι Σαρλί». «Αυτός ο τύπος στάθηκε μόνος του για περισσότερες από τρεις ώρες», λέει η λεζάντα.
Το περιοδικό που υπερασπίζεται το «δικαίωμα στη βλασφημία» δικαίωσε για άλλη μια φορά την φήμη του.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το «τεύχος των επιζώντων» του σατιρικού, αντι-θρησκευτικού Charlie ήταν «ένα φεστιβάλ κακού γούστου» (σσ έτσι λένε οι ίδιοι οι γελοιογράφοι του), συμπεριλαμβανομένου ενός σκίτσου που δείχνει μία καλόγρια να αυνανίζεται και τον Πάπα ντυμένο σαν νονό της μαφίας.
Εκτός από το σκίτσο του δακρυσμένου Μωάμεθ στο εξώφυλλο, στο τεύχος υπάρχουν πολλές γελοιογραφίες που χλευάζουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Σε μια, του Τινιού, ένα τρίο από τζιχαντιστές σκέφτονται ποιό θα είναι το επόμενο βήμα τους.
«Καλύτερα να μην αγγίξουμε τους ανθρώπους του Charlie Hebdo», λέει ένας. Ενας άλλος απαντά: «Διαφορετικά, αυτά τα καθάρματα θα γίνουνε μάρτυρες και όταν πάνε στον παράδεισο θα τσιμπήσουν όλες τις παρθένες μας».
Οι Παριζιάνοι έκαναν ουρές σήμερα το πρωί έξω από πρακτορεία και περίπτερα για να αγοράσουν το πρώτο τεύχος μετά την σφαγή.
Παρά το γεγονός ότι τυπώθηκαν 3 εκατομμύρια αντίτυπα, είχαν εξαντληθεί από νωρίς το πρωί. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, το τιράζ του Charlie Hebdo αυτής της εβδομάδας θα αυξηθεί στα 5 εκατομμύρια – ενώ η κανονική κυκλοφορία του περιοδικού δεν ξεπερνούσε τις 40.000.

Ο διανομέας, Les Messageries Lyonnaises de Presse (MLP), δήλωσε ότι θα τυπώνονται 500.000 τεύχη την ημέρα, για τις επόμενες 10 ημέρες.