Μετανιωμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «υποεκπροσωπήθηκαν» στην ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας που έγινε στο Παρίσι, παρουσία τουλάχιστον 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Έπρεπε να στείλουμε αξιωματούχο πιο υψηλού επιπέδου» αναγνώρισε ο Τζος Έρνεστ, απαντώντας στις επικρίσεις που εκφράστηκαν στον αμερικανικό Τύπο σχετικά με την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ή ενός εκ των υπουργών της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτήν την άνευ προηγούμενο συγκέντρωση αλληλεγγύης.

«Εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ο ίδιος ο πρόεδρος θα επιθυμούσε διακαώς να μπορέσει να παραστεί» επισήμανε, προβάλλοντας ως δικαιολογία το σύντομο διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης της πορείας και της πραγματοποίησής της και τις προϋποθέσεις που έχει κάθε ταξίδι του προέδρου στο εξωτερικό.

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Τζον Κέρι θα πάει την Πέμπτη στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας.

Ακόμη κι ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, που βρισκόταν στο Παρίσι για συνάντηση με ευρωπαίους υπουργούς επί των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τον κίνδυνο επιθέσεων, δεν φάνηκε.

Στο CNN, ενδεικτικά, ακούστηκαν απλώς φωνές πως η απουσία αυτή έδωσε λάθος μήνυμα. Στο πιο εχθρικό για τον Ομπάμα τηλεοπτικό δίκτυο Fox, η παρουσιάστρια στηλίτευε την απουσία του Ομπάμα ρωτώντας «πού είναι ο πρόεδρος».

Την ευκαιρία δεν έχασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο Νιουτ Γκίνγκριτς (πρώην πρόεδρος της Βουλής και επίδοξος υποψήφιος του κόμματος για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές) που ανέφερε πως «η άρνηση του Ομπάμα να συμμετέχει» ήταν «συνέχιση της δειλίας».

Αντιθέτως πάντως, οι ίδιοι οι Γάλλοι πρόσεξαν μεν την απουσία του Ομπάμα αλλά δεν φάνηκαν να… παρεξηγούνται: Αρκετοί τηλεοπτικοί σχολιαστές σημείωσαν με «κατανόηση» το ότι θα ήταν ουσιαστικά αδύνατη η παρουσία του σε μία πορεία, δεδομένου του επιπέδου ασφαλείας με την οποία ο κάθε αμερικανός πρόεδρος πρέπει να κινείται σε ανοικτούς χώρους.