«Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη!» φώναζαν οι δύο κουκουλοφόροι ένοπλοι που μετέτρεψαν σε σφαγείο τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως τις κατέγραψε η αστυνομία και τις επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο ιμάμης της περιοχής Ντρανσί Χασέν Σαλγκουμί μετέβη στο σημείο της επίθεσης και δήλωσε «Η δημοκρατία πρέπει να φανεί ισχυρή απέναντι σε όσους επιθυμούν να σπείρουν τον τρόμο. Οι ένοπλοι παραβίασαν την ελευθερία μας και τις αξίες μας. Δικαιούται κανείς να διαφωνεί με ένα σκίτσο, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι ένα άλλο σκίτσο, όχι η βία».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η αστυνομικοί που φρουρούσαν την είσοδο δεν ήταν παρόντες την ώρα της εισόδου των δολοφόνων. ‘Ηρθαν λίγο αργότερα, ενώ κατόπιν κατέφθασαν και ενισχύσεις. Οι νεκροί είναι 12, 10 πολίτες και δύο αστυνομικοί, ενώ η κατάσταση πέντε εκ των 20 τραυματιών είναι σοβαρή.
Νεκρός και ο 80χρονος κομίστας Ζορζ Βολινσκί
Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τέσσερις κορυφαίοι Γάλλοι σκιτσογράφοι, όλοι συνεργάτες του περιοδικού. Βρίσκονταν εκεί για να λάβουν μέρος στην εβδομαδιαία σύσκεψη των συντακτών, η οποία γινόταν κάθε Τετάρτη πρωί.

Πρόκειται για τον πασίγνωστο βετεράνο κομίστα Ζορζ Βολινσκί, 80 ετών, τον διεθυντή του Charlie Hebdo και εκ των βασικών υπερασπιστών της δημοσίευσης σκίτσων που σατιρίζουν τον Μωάμεθ, Στεφάν Σαρμπονιέ (υπέγραφε τα σκίτσα του ως Charb), 47 ετών, τον 76χρονο Ζαν Καμπύ (υπέγραφε ως Cabu) και τον Μπερνάρ Βελάκ, 57 ετών (υπέγραφε ως Tignous).

Η πιο αιματηρή επίθεση από το 1995

Η προηγούμενη πιο αιματηρή επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών στη Γαλλία σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 1995, όταν ομάδα τρομοκρατών από την Αλγερία τοποθέτησε βόμβα στα τυφλά στον σταθμό Σεν Μισέλ του παρισινού μετρό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 117.
Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε άλλους πιθανούς στόχους όπως ΜΜΕ, πολυκαταστήματα, τόποι λατρείας και μέσα μεταφοράς.