Σοκαρισμένοι, ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη Γαλλία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία.

Ο Γιούνκερ καταδίκασε την «βαρβαρότητα» της επίθεσης, λέγοντας: «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την επίθεση ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

«Αυτή η απεχθής πράξη δεν αποτελεί μόνο επίθεση στις ζωές των γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους» ανέφερε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. «Αποτελεί, επίσης, επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, βασικά στοιχεία της ελεύθερης και δημοκρατικής κουλτούρας μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κανέναν τρόπο» προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αποκρουστική» την επίθεση και τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση. «Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC.

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.

Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα» σημειώνει η ανακοίνωση.

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.