Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν εννέα θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε οκτώ υπέρ, δύο ψήφους κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.

Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν, επίσης, η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο.

Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Από την διαδικασία απείχαν η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα και η Βρετανία.

Το κείμενο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Ριγιάντ Μανσούρ, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το κείμενο για να δείξει ότι «η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα», με γνώμονα ότι πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει πρόσφατα την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις διαιρέσεις και όχι ένα συμβιβασμό», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ.

Η Γαλλία υποστήριξε το κείμενο «με γνώμονα την άμεση και επείγουσα δράση» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο Γάλλος πρεσβευτής, Φρανσουά Ντελατρέ, εκφράζοντας την απογοήτευση του Παρισιού για την απόρριψη του σχεδίου ψηφίσματος.

«Αλλά οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η δική μας ευθύνη είναι να προσπαθήσουμε ξανά. Πριν να είναι πολύ αργά», είπε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ.

Η νέα παλαιστινιακή πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της βίας και την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.