Δεύτερη πυρκαγιά σε διάστημα πέντε ημερών εκδηλώθηκε τη νύχτα της Κυριακής σε μουσουλμανικό τέμενος στη Σουηδία και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία οφείλεται εμπρησμό.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τέμενος που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίου στο Εσλέβ και κατασβέστηκε πριν επεκταθεί. Οι ζημιές από τη φωτιά είναι περιορισμένες.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Την Πέμπτη, ανήμερα των Χριστουγέννων, πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν στη φωτιά που ξέσπασε σε τέμενος στο ισόγειο κτιρίου της Εσκιλστούνα, 400 χιλιόμετρα βορειότερα του Εσλεβ.

Η αστυνομία αναφέρθηκε αρχικά στην ρίψη φλεγόμενου αντικειμένου στο εσωτερικό του τεμένους την ώρα κατά την οποία 70 άτομα ήταν συγκεντρωμένα για να προσευχηθούν, ωστόσο στη συνέχεια εξέφρασε αμφιβολίες καθώς δεν βρήκε μάρτυρες για να το επιβεβαιώσουν.

Σε μία χώρα όπου η ακροδεξιά, οι Δημοκράτες της Σουηδίας, αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι έρευνες για παρελθούσες πράξεις μίσους εναντίον τζαμιών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Κανείς δεν είδε ποιος έριξε πόδια γουρουνιών μέσα από παράθυρο μουσουλμανικού τεμένους σε προάστιο της Στοκχόλμης τον Νοέμβριο του 2013, ούτε ποιος ζωγράφισε αγκυλωτούς σταυρούς σε τέμενος της Στοκχόλμης δύο μήνες αργότερα.