Κάποιες έσκυψαν το κεφάλι και βάδισαν ήσυχα προς την υποδούλωσή τους. Αλλες αντιστάθηκαν, για να καταλήξουν να συρθούν έξω από τα σπίτια τους από τα μαλλιά. Αιχμαλωτίζοντας, βιάζοντας και πουλώντας για ένα ξεροκάματο τα «λάφυρα του πολέμου» (εκατοντάδες ή και χιλιάδες Γεζίντι γυναίκες), οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνοι ίσως για τη μαζικότερη σεξουαλική εκμετάλλευση του 21ού αιώνα.

«Η μητέρα μου άρχισε να ουρλιάζει και να παρακαλάει για έλεος, όταν οι άνδρες του ισλαμικού Κράτους είπαν σε μένα και την αδελφή μου να πάμε στην ομάδα με τις νέες γυναίκες», λέει μία 19χρονη Γεζίντι στους Times του Λονδίνου, γυρνώντας πίσω στη στιγμή που την επέλεξαν ως σκλάβα του σεξ.

«Ομως εκείνοι μάς τράβηξαν από την αγκαλιά της», θυμάται η κοπέλα, η οποία αναφέρεται μόνο με τα αρχικά της, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένειά της. «Είδα άλλα κορίτσια να σέρνονται ώς τα φορτηγά από τα μαλλιά», προσθέτει.

Η 19ρονη κοπέλα και η 14χρονη αδελφή της ήταν ανάμεσα στις τυχερές που κατάφεραν να δραπετεύσουν. Οι τζιχαντιστές τις άρπαξαν από τα σπίτια τους στην πόλη Σινζάρ και τα πέριξ χωριά τον Αύγουστο.

Οι μαρτυρίες αυτών των γυναικών αποτελούν το θεμέλιο μίας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τον τίτλο «Απόδραση από την κόλαση – βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία στην αιχμαλωσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ». Ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνούν τις περιπτώσεις αυτών των γυναικών είναι πλέον πεπεισμένοι ότι το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η σεξουαλική υποδούλωση αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των θρησκευτικών αξιών των τζιχαντιστών.

Η δοκιμασία των Γεζίντι ξεκίνησε την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών που δραπέτευσαν, ανάμεσα στους άνδρες που τις φόρτωσαν στα φορτηγά ήταν και σουνίτες μαχητές, μερικούς από τους οποίους τους γνώριζαν.

Αρχικά, υποστηρίζουν, μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο στη Σινζάρ, όπου έγινε και η «διαλογή». «Σημείωσαν τις ηλικίες, τα ονόματά μας, τα πάντα. Μετά μάς χώρισαν, οι άνδρες από ’δω, οι γυναίκες από ’κει. Επειτα ξεχώρισαν τις νέες γυναίκες, παντρεμένες και μη», θυμάται η 19χρονη Γεζίντι.

Οι νέες κοπέλες μεταφέρθηκαν «σαν βόδια», μέσα σε φορτηγά, αρκετές φορές – πρώτα στη Μοσούλη, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άλλες γυναίκες όμηροι, για να καταλήξουν σε σπίτι ανώτερου σεΐχη του ισλαμικού Κράτους, όπου γινόταν και αγοραπωλησία.

Από εκεί κι έπειτα, οι γυναίκες αυτές βίωναν καθημερινά τη βία, λεκτική και σωματική. Αρκετές βιάστηκαν δεκάδες φορές. Πολλές είναι ανήλικες, κορίτσια ακόμη και 12 ετών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε και κυκλοφόρησε σε φυλλάδια μία σειρά από κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθούν οι τζιχαντιστές απέναντι στις Γεζίντι σκλάβες του σεξ. «Επιτρέπεται η συνουσία με γυναίκες σκλάβες οι οποίες δεν έχουν μπει ακόμη στην εφηβεία, εφόσον είναι κατάλληλες για συνουσία», «επιτρέπεται η συνουσία με γυναίκα σκλάβα αμέσως μετά την απόκτησή της εφόσον είναι παρθένα, ειδεμή πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν είναι έγκυος», είναι μερικοί από τους κανόνες αυτούς. Τα φυλλάδια διανεμήθηκαν στους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους πριν από 10 μέρες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, στη Μοσούλη.

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 3.583 Γεζίντι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αγνοούνται. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Αμφότεροι συμφωνούν ότι περίπου 430 έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.

Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές: βιασμοί, εγκυμοσύνες, παιδιά που δραπέτευσαν χωρίς τους γονείς τους, γονείς που δραπέτευσαν χωρίς τα παιδιά τους, γυναίκες που βιάστηκαν από έναν άνδρα, γυναίκες που βιάστηκαν και πουλήθηκαν πολλές φορές σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γυναίκες που πουλήθηκαν για 25, 100 ή 1.000 δολάρια…