Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το τέλος της χρονιάς δίνει στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε στην εισαγωγική του ομιλία στο θέμα της οικονομίας με έμφαση στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σχετικά με την επίθεση χάκερ στη Sony και τις απειλές για την προβολή της ταινίας «The Interview», ο Ομπάμα χαρακτήρισε λάθος την απόσυρση της ταινίας.

Ο Ομπάμα πάντως, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει στις επιθέσεις της Βορείου Κορέας, όποτε και όταν κρίνει η ίδια.

Ο πρόεδρος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την ιστορική απόφαση να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Κούβα.

«Η Κούβα εξακολουθεί να είναι ένα καθεστώς που καταπιέζει τους πολίτες της» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να έρθουν από τη μία μέρα στην άλλη.

Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αβάνα θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να αυξήσουν την επιρροή τους.

«Αναμένω ένα υγιές ντιμπέιτ στο Κογκρέσο για την Κούβα» απάντησε, όταν το θέμα ήρθε στην αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έναντι του καθεστώτος Κάστρο.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να άρει μονομερώς το εμπάργκο κατά της Κούβας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί υπόψη του Κογκρέσου.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές αμερικανικές πόλεις σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ιδιαίτερα έναντι των αφροαμερικανών, ο Ομπάμα δεν έκρυψε ότι το χάσμα μεταξύ λευκών-αφροαμερικανών παραμένει.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως οι αφροαμερικανοί είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τότε που ανέλαβα την προεδρία των ΗΠΑ» έσπευσε να υπενθυμίσει.