Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με την ευκαιρία των καθιερωμένων ευχών του για τις εορτές των Χριστουγέννων, αναφέρθηκε σε κεντρικά θέματα της ιταλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και προειδοποίησε πως «οι φήμες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα δημιουργούσαν αστάθεια».

Ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να εξασφαλισθεί στην χώρα του «θεσμική συνέχεια» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ενδεχόμενη παραίτησή του – σύμφωνα με σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο – τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους και την έναρξη διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου.

Η δημοτικότητα του 89χρονου ιταλού προέδρου είχε αρχίσει να πέφτει ήδη μετά την επανεκλογή του, στις 20 Απριλίου 2013. Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ixe, η δημοφιλία του Ναπολιτάνο κατρακύλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 39%.

Όσον αφορά στην εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε πως η πορεία ήταν θετική, ενώ αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ρέντσι με τα συνδικάτα και ιδίως στο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων η οποία αναμένεται να αυξήσει τις απολύσεις των εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο Ναπολιτάνο ζήτησε από την κυβέρνηση συνασπισμού «περισσότερο κοινωνικό διάλογο», ενώ απευθυνόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαιοδοσίες της κυβέρνησης».