Σοκ προκαλεί η βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν: Τουλάχιστον 132 μαθητές σκοτώθηκαν σε σύνολο 141 νεκρών.

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι εισέβαλλαν το πρωί της Τρίτης στο σχολείο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σπέρνοντας τον θάνατο στο πέρασμά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εντολή να εκτελέσουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Πακιστάν κατά θέσεων Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας.

Εκατοντάδες μαθητές ηλικίας 10 έως 20 ετών, καθώς και δάσκαλοι εγκλωβίστηκαν στις εγκαταστάσεις.

Στο χάος που ακολούθησε την έφοδο των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 141 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υποστράτηγου Ασίμ Σαλίμ, εκπροσώπου του στρατού. Συνολικά, 132 μαθητές έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικίας 12- 16 ετών. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 182.

Οι σκηνές που περιγράφουν τα θύματα της επίθεσης είναι σοκαριστικές. Μιλώντας στο NDTV, μαθητής που τραυματίστηκε στην επίθεση είπε: «Αμέσως μόλις μπήκαμε στον διάδρομο, πυροβολισμοί ακούστηκαν πίσω μας. Η δασκάλα μας είπε να κλείσουμε τις πόρτες. Κλείσαμε τις πόρτες και ξαφνικά μπήκαν, σπάζοντας τις πόρτες. Αμέσως μόλις κρυφτήκαμε κάτω από τα θρανία, πυροβόλησαν στα πόδια και στα κεφάλια μας και έκαψαν τη δασκάλα μας. Έκαψαν τη δασκάλα μας. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, αλλά εμείς δεν κινηθήκαμε γιατί όποιος κουνιόταν τον πυροβολούσαν».

Φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα παιδιά και τους δασκάλους έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες ώρες της επίθεσης, όταν οι Ταλιμπάν επιδόθηκαν σε μία ανελέητη σφαγή στους χώρους του σχολείου. Πιθανώς κάποιοι άλλοι να σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Οι ένοπλοι δεν είχαν σκοπό να κρατήσουν ομήρους. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν παιδιά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, τονίζοντας ότι οι ένοπλοι διέθεταν μεγάλο οπλοστάσιο και τρόφιμα.

Η επιχείρηση του στρατού έληξε αρκετές ώρες αργότερα με όλους τους Ταλιμπάν νεκρούς. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του στρατού βρέθηκαν οι σοροί έξι Ταλιμπάν.

Στη διάρκεια της επέμβασης του στρατού εκρήξεις και πυρά ακούγονταν μέσα και γύρω από το κτίριο. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για εννέα ενόπλους. Τουλάχιστον τρεις από τους επιτιθέμενους που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν, με αποτέλεσμα να παρασύρουν στον θάνατο δεκάδες ακόμα μαθητές και δασκάλους.

Κάποιοι από τους ενόπλους εισέβαλαν στο σχολείο φορώντας στρατιωτική στολή. «Είδα τον θάνατο από τόσο κοντά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μαύρες μπότες που πλησίαζαν» είπε έφηβος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενθυμούμενος τη φρίκη που έζησε.

Δεκάδες μαθητές έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, όπου εκτυλίσσονται σκηνές πανικού, καθώς οι συγγενείς τους προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν νέα τους.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνα για την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που οι Ταλιμπάν είχαν τοποθετήσει στο σχολείο.

Ένα αγόρι είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει μαζί με άλλους εννέα φίλους του. Ήταν ο μόνος που επέζησε.

Εκατοντάδες Ταλιμπάν θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατη επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

«Να νιώσουν τον πόνο μας»

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος.

Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

Την επίθεση καταδίκασε ο πακιστανός πρόεδρος, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας αναχώρησε εσπευσμένα για την Πεσαβάρ ώστε να συντονίσει τις επιχειρήσεις.

Για «εθνική τραγωδία» μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας

Στην Πεσαβάρ μετέβη εκτάκτως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, μετά τη σφαγή σε στρατιωτικό σχολείο στο Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 άτομα, εκ των οποίων τα 84 ήταν παιδιά.

Ο Σαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο ως «εθνική τραγωδία».

«Αποφάσισα να πάω στην Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω εγώ ο ίδιος την επιχείρηση. Αυτά είναι τα παιδιά μου και αυτή είναι η δική μου απώλεια» είπε ο Ναουάζ Σαρίφ.

«Αισθάνομαι ότι μέχρι να και εκτός και εάν αυτή η χώρα καθαρίσει από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει και κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό» είπε.

«Αυτές οι επιθέσεις αναμένονται στον απόχηο ενός πολέμου και η χώρα δεν θα πρέπει να χάσει τη δύναμή της» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πακιστανός πρόεδρος έκανε λόγο για «εθνική κρίση».

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».

«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων – των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλληπητήρια» τόνισε.

Αποτροπιασμό εκφράζει η διεθνής κοινότητα

Με τους πιο σκληρούς όρους καταδικάζει η διεθνής κοινότητα το μακελειό στο σχολείο του Πακιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως πράξη «φρίκης και ανανδρίας», την έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν».

«Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν. «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».
«Πουθενά στον κόσμο δεν θα πρέπει να είναι πράξη θάρρους για ένα παιδί το να πηγαίνει στο σχολείο. Και όμως, σε περιοχές του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας, το να πάει κάποιος στο σχολείο χρειάζεται απίστευτο κουράγιο και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μαθαίνει για όλο και περισσότερα περιστατικά σχολείων που καταστρέφονται ή κλείνουν μετά από απειλές ενόπλων, καθώς και για περιστατικά επιθέσεων, απαγωγών και εκτελέσεων μαθητών -κυρίως κοριτσιών- από «ομάδες που η ιδεολογία τους δεν σχετίζεται με καμία θρησκεία ή με κανέναν πολιτισμικό κανόνα».

Ο Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, καταδίκασε την επίθεση.

«Όλος ο κόσμος θα σοκαριστεί και θα συγκλονιστεί με τη σφαγή στην Πεσαβάρ που έχει καταστρέψει τόσες πολλές αθώες ζωές. Η ελπίδα μας είναι ότι βοήθεια μπορεί να φτάσει άμεσα σε όλους όσους έχουν τραυματιστεί» είπε ο Γκόρντον Μπράουν και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στην άρνησή της να δικαιολογήσει την άρνηση σε παιδιά του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις πακιστανικές αρχές και να εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα είναι ασφαλή και προστατευμένα» πρόσθεσε.

Η κάτοχος Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή που έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της εκπαίδευσης και είχε και η ίδια δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν, έκανε λόγο για «φρικιαστική και θρασύδειλη» επίθεση. «Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε εν ψυχρώ και η οποία εκτυλίσσεται μπροστά μας» είπε.

Η πακιστανή έφηβη -17 ετών σήμερα- δήλωσε: «Τα αθώα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο τους δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιώσουν μια φρίκη όπως αυτή. Καταδικάζω αυτές τις στυγερές και άνανδρες ενέργειες και στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν, οι προσπάθειες των οποίων να αντιμετωπιστεί αυτό το φρικτό γεγονός είναι αξιέπαινες».

«Και εγώ, όπως κι εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, θρηνώ αυτά τα παιδιά, τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου -αλλά δεν θα νικηθούμε, ποτέ», τόνισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, την οποία οι Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι την ώρα που βρισκόταν σε σχολικό λεωφορείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την «αποκρουστική» και «φρικτή» επίθεση που διέπραξαν οι Ταλιμπάν.

«Στοχοθετώντας παιδιά και δασκάλους σε αυτή την ειδεχθή επίθεση, οι τρομοκράτες επέδειξαν για ακόμη μια φορά την εξαχρείωσή τους», τόνισε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπ.Ομπάμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν στις προσπάθειές να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» και «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» της νοτιοανατολικής Ασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε καταστροφική την είδηση του θανάτου αθώων μαθητών. «Σήμερα το πρωί, όπου και αν ζείτε, όπου και αν είστε, αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι απώλεια ολόκληρου του κόσμου» τόνισε.

«Αυτή η πράξη τρομοκρατίας εξοργίζει και ταρακουνά όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση. Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» τόνισε.

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».
«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων – των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια» τόνισε.

«Ο θάνατος αθώων παιδιών έρχεται σε αντίθεση με το Ισλάμ» είπε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Την εγκληματική ενέργεια καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη δειλία».