Τίτλοι τέλους έπεσαν στο θρίλερ της ομηρίας στο Σίδνεϊ με την έφοδο πάνοπλων κομάντο της αστυνομίας στο κεντρικό καφέ όπου 49χρονος Ιρανός κρατούσε επί 16 ώρες ομήρους εργαζόμενους και πελάτες. Το χρονικό του εφιάλτη. Ποιος είναι ο αυτοαποκαλούμενος «σεΐχης» με το βαρύ ποινικό μητρώο πίσω από τη δραματική ομηρία…

Επειτα από ώρες σύγχυσης και αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το εάν υπάρχουν νεκροί, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε σε ενημέρωση του Τύπου πως δύο όμηροι και ο δράστης είναι νεκροί, λέγοντας ότι η απόφαση για επέμβαση ήλθε έπειτα από πυροβολισμούς εντός του καφέ.

Γυναίκα ηλικίας 38 ετών και 34 άνδρος κηρύχθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο έχοντας δεχθεί πυροβολισμό. Άλλες δύο γυναίκες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή τους, ενώ νοσηλεύεται επίσης άλλη μία γυναίκα με τραύμα από σφαίρα στο ώμο.

Ως προς τον δράστη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από ένοπλη αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς στο καφέ.

Ο διευθυνής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σκίπιον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αστυνομία έλαβε την απόφαση να εισβάλει στο καφέ Lindt διότι υπήρξαν πυροβολισμοί μέσα στο χώρο.

Ερωτηθείς εάν οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας ή του δράστη, ο Άντριου Σκίπιον απάντησε: «Λέω και πάλι εξαιτίας πυροβολισμών εντός του χώρου η αστυνομία επενέβη. Σε αυτό το στάδιο, όπως υπογράμμισα, είχαμε αριθμό τραυματιών και αυτό αντιμετωπίζεται ως σκέλος της σοβαρότητας της κατάστασης».

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, έπειτα από 16 ώρες ομηρίας, μετά τη διαφυγή αρκετών ομήρων από την έξοδο κινδύνου του Lindt Chocolat Cafe, το οποίο βρίσκεται στην Μάρτιν Πλέις, πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Ισχυρά οπλισμένοι κομάντο εισέβαλαν εν συνεχεία στο κτίριο γύρω στις 02:30 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) εν μέσω καταιγισμού πυρών και εκρήξεων από χειροβομβίδες. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από πλαϊνή πόρτα στο καφέ, ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο με τα χέρια ψηλά.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η ομηρία έλαβε τέλος με ανάρτησή της στο Twitter λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Δείτε τις εξελίξεις σε βίντεο