Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος έκλεισε τους αναμεταδότες του στίγματός του, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό της θέσης του, με αποτέλεσμα παρ’ ολίγον σύγκρουσή του με επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Σουηδία, καταγγέλλουν οι σουηδικές Αρχές.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που σημειώνεται εντός του 2014.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κοπεγχάγη της Δανίας και σουηδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε προορισμό την Πολωνία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών και το όνομα της αεροπορικής εταιρείας.

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από τη νότιο Σουηδία.

Σουηδικά μαχητικά απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με τον σουηδό υπουργό Άμυνας ήταν ρωσικό αναγνωριστικό.

«Αυτό είναι σοβαρό. Είναι λάθος. Είναι επικίνδυνο το να κλείσει κάποιος τους αναμεταδότες» είπε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Πήτερ Χούλτκβιστ μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Σουηδίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση.

Τον Μάρτιο ένα ρωσικό αναγνωριστικό που είχε θέσει εκτός λειτουργίας τους αναμεταδότες του είχε κινδυνεύσει να συγκρουστεί με αεροσκάφος της σκανδιναβικής εταιρείας SAS που είχε απογειωθεί από την Κοπεγχάγη και πραγματοποιούσε πτήση με προορισμό τη Ρώμη. Το αεροσκάφος εκείνο μετέφερε 132 επιβάτες.

Πριν από λίγες ημέρες, ο νορβηγικός στρατός ανακοίνωσε ότι νορβηγικό στρατιωτικό αεροσκάφος «παραλίγο να συγκρουστεί» με ρωσικό μαχητικό που πετούσε βόρεια της Νορβηγίας.

Χώρες της Βαλτικής καταγγέλλουν ότι το επίπεδο των ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή έχει φτάσει σε «πρωτοφανές» επίπεδο και συγκρίνουν τις ρωσικές κινήσεις με εκείνες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.