Έρευνα του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει ότι «συστηματική» χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία του Κλίβελαντ, και ιδιαίτερα απέναντι σε Αφροαμερικανούς ή πολίτες με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο.

Η Ουάσινκτον τοποθετεί ανεξάρτητο επιτηρητή που θα επιβλέπει τις αλλαγές στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος -με φόντο, πέραν του γενικότερου κλίματος στις ΗΠΑ, τον θανάσιμο πυροβολισμό 12χρονου από την αστυνομία που έπαιζε με ψεύτικο όπλο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Έρικ Χόλντερ, μιλώντας στο Κλίβελαντ. Η έρευνα είχε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2013, αλλά προφανώς πήρε πρόσθετο βάρος εξαιτίας του τραγικού περιστατικού με τον έφηβο.

Διαπιστώθηκε ότι είναι διαδεδομένη η χρήση υπερβολικής, ή και θανάσιμης, βίας από την αστυνομία της πόλης σε σημείο «παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων» των πολιτών, όπως αναφέρει η έρευνα.

Μεταξύ των πρακτικών που αναφέρει η έρευνα, είναι οι πυροβολισμοί, τα χτυπήματα στο κεφάλι και η χρήση χημικών.

«Η χρήση υπέρμετρης βίας είναι υπερβολικά συχνή, και δεν είναι ούτε μεμονωμένη ούτε σποραδική», κατέληξε η έρευνα, λέγοντας πως οι ανώτεροι ορισμένες φορές «την ανέχονταν αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις την υποστήριζαν».

Η έρευνα εξέτασε περίπου 600 περιστατικά χρήσης αστυνομικής βίας, θανάσιμης και μη, από το 2010 μέχρι το 2013. Σε ένα από αυτά, αστυνομικοί είχαν ρίξει περίπου 140 σφαίρες σε όχημα κατά τη διάρκεια καταδίωξης, σκοτώνοντας τους δύο άοπλους που βρίσκονταν σε αυτό.