Χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης για δεύτερη νύχτα, εξοργισμένοι για την απαλλαγή του λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον 43χρονο Έρικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα.

Νέο περιστατικό με θάνατο άοπλου αφροαμερικανού από σφαίρες αστυνομικού, συστηματική χρήση «περιττής βίας» βλέπει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Κλίβελαντ, μετά το θάνατο του 12χρονου.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε διάφορα σημεία αργά το απόγευμα της Πέμπτης, και «φούσκωναν» με περαστικούς μέχρι τη νύχτα πνίγοντας δρόμους και πλατείες της πόλης.

Κεντρικό σύνθημα το «δεν μπορώ να ανασάνω» που έλεγε ο Γκάρνερ πριν πεθάνει. Στα πλακάτ που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της μεγαλούπολης, εναλλάσσονταν τα ονόμα του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν του Μιζούρι και μέχρι και του Ταμίρ Ράις, του 12χρονου στο Κλίβελαντ που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς που πέρασαν για αληθινό το πλαστικό όπλο με το οποίο έπαιζε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως στη Βοστώνη, στο Σικάγο, την Ουάσινγκτον και το Πίτσμπουργκ.

Στη Νέα Υόρκη, οι εστίες διαδηλώσεων ήταν διάσπαρτες σε όλη την πόλη: Στην Τάιμς Σκουέρ, στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στο πορθμείο του Στάτεν Άιλαντ, στην πλατεία Φόλεϊ και σε διάφορες λεωφόρους.

Τη νύχτα προς Παρασκευή συνελήφθησαν τουλάχιστον 24 άτομα.

Στην Ουάσινγκτον, διαδηλωτές έκαναν πορεία κοντά στον Λευκό Οίκο, την ώρα που γινόταν η εθιμοτυπική φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάλογη ήταν και η κινητοποίηση στη Βοστώνη, που επίσης εσκεμμένα συνέπεσε με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μπόστον Κόμον.