Δημοσιογράφος του βρετανικού BBC θέλησε να κάνει ανοικτή «δημοσκόπηση» για το εάν ο αρχηγός του UKIP, του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος, θα ήταν καλός πρωθυπουργός, στήνοντας διάφανη κάλπη σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου. Στο φόντο του βίντεο ήταν ένα… περίεργο οικοδόμημα, που έμοιαζε με κάποιου είδους ναό. Ή μήπως ήταν τέμενος; Φυσικά ήταν τέμενος, για στελέχη του UKIP που στηλίτευσαν τη προκατάληψη του BBC στην παρουσίαση του κόμματος.

Μόνο που τελικά, το κτίριο ήταν παγίδα…

Το κτίριο όχι μόνο δεν ήταν τζαμί, αλλά ακόμη χειρότερα ήταν ο… καθεδρικός του Ουέστμινστερ. Bρίσκεται δύο σταθμούς του μετρό μακριά από το βρετανικό Κοινοβούλιο (και το Αββαείο του Ουέστμινστερ).

Η εκπομπή του καναλιού ανέβασε στο twitter σύντομο κείμενο με την περίληψη της εν λόγω εκπομπής, με το ερώτημα εάν ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP θα ήταν καλός πρωθυπουργός. Η κάλπη ήταν μπροστά στο ύποπτο οικοδόμημα και η αντίδραση τοπικής οργάνωσης του UKIP ήταν άμεση.

«Το τέλειο μέρος για τέτοια κάλπη είναι ένα τζαμί στο Λονδίνο. Το «τυχαίο» του BBC σημαίνει επιλεκτικό» κατακεραύνωνε σε tweet της η τοπική οργάνωση του Νότιου Τάνετ, εκθέτοντας το δόλιο κόλπο του BBC.

Ο καθεδρικός του Ουέστμινστερ μπορεί να μην είναι το Μπιγκ Μπεν, και το Νότιο Τάνετ μπορεί να είναι στο Κεντ, αλλά αυτό δεν ήταν δικαιολογία για τους χρήστες του twitter. Ξέσπασε ένα τσουνάμι… περιπαικτικών σχολίων που διέγνωσαν παράνοια και μανία καταδίωξης στο UKIP.

Ξεκίνησε μάλιστα και hashtag «πράγματα που δεν είναι τζαμιά», που δείχνει διάφορα οικοδομήματα που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα ανάλογης παρεξήγησης (όπως ο Πύργος του Άιφελ).

Πρέπει να αναγνωριστεί στην τοπική οργάνωση ότι σε μετέπειτα ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι έκανε λάθος (αν και επέμεινε στο ότι το BBC είναι προκατειλημμένο). Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Φάρατζ είπε «ότι οι στρατιώτες του κόμματος είναι εθελοντές, και κάποιες φορές κάνουν και λάθη».