Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την Παρασκευή από την Τουρκία να μπει τέλος σε όλες τις μορφές φονταμενταλισμού και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας αποτελεί «κλειδί» στο να μπει τέλος στις «σοβαρές διώξεις» που πραγματοποιούν ισλαμιστές μαχητές σε Συρία και Ιράκ.

Μιλώντας στην έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πάπας δήλωσε ότι «η τρομοκρατική βία» δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στις διώξεις χριστιανών, σιιτών μουσουλμάνων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Είναι νόμιμο, πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας, να σταματήσει η άδικη επιθετικότητα» είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μία συντονισμένη δέσμευση από όλους για να βρεθούν οι πόροι που θα διοχετευτούν όχι στα όπλα, αλλά σε άλλες ευγενείς μάχες» είπε ο Πάπας, αναφερόμενος στον αγώνα κατά της πείνας και των ασθενειών.

Ο Πάπας κάλεσε να υπάρξει διαθρησκευτικός διάλογος, προκειμένου να μπει τέλος «σε όλες τις μορφές φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας που εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια κάθε άνδρα και κάθε γυναίκας και εκμεταλλεύονται τη θρησκεία».

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας, «να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν τα ίδια καθήκοντα».

Κάλεσε σε βοήθεια για τους πρόσφυγες

Ο Πάπας ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποδοχή των σύρων προσφύγων και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ηθικό καθήκον να βοηθήσει την Τουρκία.

«Εκτός από το να παρέχουμε την απαραίτητη συνδρομή και ανθρωπιστική βοήθεια, δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι για τις αιτίες αυτών των τραγωδιών» είπε.

Ο Πάπας ήταν ο πρώτος ξένος που επισκέφθηκε το 1.000 δωματίων προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Πάπας που είναι γνωστός για τον απλό τρόπο ζωής του, ζήτησε ένα «σεμνό αυτοκίνητο» για τις μετακινήσεις του.

Ο Πάπας επισκέφθηκε ήδη το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το Σάββατο ο ποντίφικας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, το οποίο είχε επισκεφθεί το Νοέμβριο του 2006 και ο Πάπας Βενέδικτος.

Εν συνεχεία ο Πάπας θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος και θα παραστεί σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε προσκληθεί τον Ιούνιο στο Βατικανό για την οικουμενική προσευχή υπέρ της ειρήνης στους Αγίους Τόπους παρουσία των Μαχμούντ Αμπάς και Σιμόν Πέρες.

Την Κυριακή ο Πάπας θα εορτάσει την εορτή του Αγίου Ανδρέα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα προχωρήσουν στην υπογραφή κοινής Διακήρυξης.

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία θα είναι δρακόντεια εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία.