Σε μια σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων που παραχώρησε μετά την απελευθέρωσή του από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ στις αρχές του μήνα, ένας 25χρονος Αμερικανός που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας περιγράφει την περιπέτειά του στον δημοσιογράφο Νέιτ Θάγερ του NK News, του ιστοτόπου με ειδήσεις που αφορούν τη Βόρεια Κορέα. Ο Μάθιου Μίλερ, από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ταξίδεψε στην κομμουνιστική χώρα με σκοπό να… συλληφθεί επειδή, όπως είπε, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια όσων τον θεώρησαν αφελή ή και ελαφρώς καθυστερημένο, «ήθελε να τη γνωρίσει από κοντά».

«Ο μεγάλος μου φόβος όταν έφτασα ήταν ότι δεν θα με συλλάβουν» είπε ο Μίλερ στο NK News. Ο ίδιος και ο επίσης Αμερικανός Κένεθ Μπέι αφέθησαν ελεύθεροι όταν ο Τζέιμς Κλάπερ, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ στις αρχές του μήνα.
«Προσπαθούσα να μείνω στη χώρα. Αλλά ήθελαν να φύγω. Το βράδυ της μέρας που μπήκα παράνομα, μου είπαν: «Θέλουμε να φύγεις με την επόμενη πτήση». Αλλά αρνήθηκα. Δεν έφυγα» είπε.
Εσκισε τη βίζα του και ζήτησε πολιτικό άσυλο

Τον περασμένο Απρίλιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι ένας αμερικανός πολίτης είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ αφού προσπάθησε να ζητήσει άσυλο, είδηση που ωστόσο δεν ήταν εύκολο να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Μίλερ δείχνει να συμπίπτει με εκείνη του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Στην πτήση του από την Κίνα προς την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ο Μίλερ επίτηδες έσκισε την τουριστική του βίζα. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, οι Αρχές της χώρας τον συνέλαβαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.
Ο ίδιος είπε ότι ενώ πίστευε ότι η Βόρεια Κορέα με ευχαρίστηση θα τον συνελάμβανε προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως όπλο στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ, τελικά αυτό αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση. Σε μια δίκη για τα μάτια του κόσμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και των «εχθρικών ενεργειών» κατά του κράτους. Ο Μίλερ είχε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις του. Οπως ο ίδιος δήλωσε, είχε κουραστεί από τον τρόπο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τη Βόρεια Κορέα και αποφάσισε να ταξιδέψει στο κομμουνιστικό κράτος προκειμένου να διαπιστώσει με τα μάτια του τι συμβαίνει. Οταν έγινε γνωστό ότι συνελήφθη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς το γεγονός –σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις σύλληψης ξένων πολιτών στη χώρα.
Και αυτό γιατί ο Μίλερ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σβήσει τα στοιχεία του και τις πληροφορίες για τον ίδιο στο Διαδίκτυο. Επίσης έδωσε στο Uri Tours –το πρακτορείο που ειδικεύεται στην οργάνωση ταξιδιών αμερικανών πολιτών στη Βόρεια Κορέα –ψεύτικα στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

«Ηθελα απλά να μιλήσω με έναν καθημερινό Βορειοκορεάτη»

Ολα αυτά οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Μίλερ βρέθηκε στη Βόρεια Κορέα για λόγους κατασκοπείας. Στο προσωπικό του ημερολόγιο, το οποίο βρέθηκε στα χέρια των Αρχών της Πιονγκγιάνγκ, έγραφε μεταξύ άλλων ότι μετέφερε κρατικά μυστικά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αλλά και ότι υποστήριζε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το νοτιοκορεατικό έδαφος. Το ημερολόγιο ήταν γεμάτο ακρωνύμια, όπως «RAC» (Renounce American Citizenship –αποκήρυξη της αμερικανικής ταυτότητας).
Ο ίδιος είπε ότι έγραψε το ημερολόγιο ενώ βρισκόταν στην Κίνα και σκοπός του ήταν να επισπευσθεί η σύλληψή του. Τώρα παραδέχεται ότι αυτό που έκανε ήταν «ακραίο» και ότι αμέσως οι αρμόδιοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για αποκυήματα της φαντασίας του. Ο πραγματικός σκοπός του ήταν, είπε, να μάθει πράγματα για τη Βόρεια Κορέα.
«Δεν βρέθηκα εκεί για να αποκαλύψω κρατικά μυστικά ή κάτι τέτοιο. Απλώς ήθελα να μιλήσω με έναν καθημερινό Βορειοκορεάτη για καθημερινά πράγματα» είπε. Και πρόσθεσε: «Ηλεγχα την κατάσταση. Γνώριζα τους κινδύνους και τις συνέπειες. Το ταξίδι μου μάλλον δεν ωφέλησε κανέναν πέρα από εμένα. Αισθάνομαι τύψεις για το έγκλημα. Ηταν έγκλημα. Σπατάλησα τον χρόνο των Βορειοκορεατών και των Αμερικανών και όλων των αξιωματούχων που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή μου».

HeliosPlus