Η Ευρώπη, η Δύση γενικότερα, μπορεί να έβαλε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένα είδος «τιμητικής απομόνωσης» λόγω Ουκρανίας, αλλά υπάρχουν μερικές διεθνείς εκδηλώσεις και συναντήσεις όπου η απουσία του θα βαρύνει όχι τον ίδιο, αλλά εκείνους που είτε τον αποφεύγουν είτε δεν τον προσκάλεσαν. Μια τέτοια είναι ο τιμητικός εορτασμός, τον ερχόμενο Ιανουάριο, της απελευθέρωσης των χιτλερικών στρατοπέδων του Τερεζίν στην Τσεχική Δημοκρατία και του Άουσβιτς στην Πολωνία.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να διαταράξει το 2015 τις τραγικές μνήμες», δήλωσε τσέχος κυβερνητικός αξιωματούχος. Στην Βαρσοβία πιθανολογούν μία συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ουκρανό ομόλογο του Πέτρο Ποροσέκνο.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έστειλαν προσκλήσεις σε δεκάδες ηγέτες χωρών που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για μια «άτυπη συγκέντρωση» στις 26 και 27 Ιανουαρίου. Φυσικά έχει κληθεί και ο ρώσος πρόεδρος. Πιστεύεται ότι θετικά θα απαντήσουν οι ηγέτες της Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, ΗΠΑ, Γερμανίας κ.α.

Στις 26 θα γίνει επίσκεψη στον χώρο του άλλοτε χιτλερικού στρατοπέδου του Τερεζίν και θα ακολουθήσει δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο όπου θα υπογράφει η Διακήρυξη του Τερεζίν, ένα κείμενο καταδίκης της κάθε μορφής βίας, του αντισημιτισμού και της παραβίασης των ελευθεριών.

Την επόμενη οι ηγέτες θα μετακινηθούν από την Πράγα στη Βαρσοβία. Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου 1945, ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα άνοιξαν τις πύλες του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Ήταν σχεδόν άδειο. Τα Ες Ες είχαν μεταφέρει τους κρατούμενους σε άλλο στρατόπεδο και είχαν αφήσει μόνο τους ετοιμοθάνατους.

Φυσικά, η πρόσκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενόχλησε τους αντιρώσους στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σήμερα αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ, κρίνει ότι «η πρόσκληση είναι κάτι το παρακινδυνευμένο».

Αντίθετα ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, θεωρούμενος φιλορώσος, δήλωσε ότι «θα ήταν αδιανόητο» να μην προσκληθεί ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος «εκφράζει τη χώρα οι άνδρες και οι γυναίκες της οποίας ελευθέρωσαν τον λαό μας».