Οι δύο έφηβες που βρέθηκαν τον Μάιο κρεμασμένες από δέντρο στην Ινδία αυτοκτόνησαν και δεν έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού και δολοφονίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Η ανακοίνωση προκάλεσε σκεπτικισμό σε οργανώσεις δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι σοροί των δύο κοριτσιών -ηλικίας 12 και 14 ετών- βρέθηκαν σε χωριό στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τα εγκλήματα κατά των γυναικών στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις οικογένειες των κοριτσιών, οι δύο κοπέλες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν από άνδρες σε πιο υψηλή κάστα. Τα κορίτσια είχαν φύγει από το σπίτι τους και είχαν πάει στα χωράφια, καθώς το σπίτι δεν είχε τουαλέτα. Εκεί, σύμφωνα με τους συγγενείς τους, δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ανδρών.

Ωστόσο, το Κεντρικό Γραφείο Έρευνας (CBI) της Ινδίας δήλωσε στην εφημερίδα Hindustan Times ότι τα κορίτσια αυτοκτόνησαν και ότι η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν βιαστεί.

«Η έρευνά μας βρήκε ότι τα δύο κορίτσια αυτοκτόνησαν και δεν δολοφονήθηκαν» δήλωσε ο πρόεδρος του CBI, Ραντζίτ Σινχά. «Η τοπική αστυνομία είχε διεξάγει λανθασμένα την έρευνά της πάνω στη γραμμή ότι οι αδελφές δολοφονήθηκαν» ανέφερε ο ίδιος.

«Βασισμένο σε περίπου 40 επιστημονικές εκθέσεις, το CBI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ανήλικες στην υπόθεση Μπανταούν δεν είχαν βιαστεί και δολοφονηθεί, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η πρώτη έκθεση» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας.

«Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για υπόθεση αυτοκτονίας» τόνισε.

Αξιωματούχος του CBI φέρεται να είπε ότι τα κορίτσια αυτοκτόνησαν μετά από «οικογενειακή πίεση που δέχονταν, εξαιτίας της φιλίας τους με έναν κάτοικο του χωριού».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν δεκτά με σκεπτικισμό από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται βιαστικά. Το CBI πρέπει να εξετάσει ξανά την έρευνά του και οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Νέου Δελχί, Μπάρκα Σούκλα.

Από την πλευρά της, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών της Ινδίας δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τα ευρήματα της έρευνας και τόνισε ότι πολλές ερωτήσεις παραμένουν χωρίς απάντηση.