Η 11η Μαρτίου 2014 ήταν μια Πέμπτη σαν όλες τις άλλες ως προς την οικογενειακή ρουτίνα, ή έτσι τουλάχιστον πίστευε ο αραβικής καταγωγής Γάλλος Καμέλ Αλί Μεχενί όταν άφηνε τη κόρη του στο σιδηροδρομικό σταθμό για να πάει στο σχολείο. Όταν το απόγευμα η Σαχρά δεν εμφανίστηκε στον ίδιο σταθμό, στο συνηθισμένο ραντεβού για την επιστροφή, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ακόμα και τότε όμως το μυαλό της οικογένειας δεν πήγε στο κακό. Σκέφτηκαν ότι η γενικά ήρεμη κόρη τους, ένα χαμογελαστό κορίτσι με κόκκινα μάγουλα, είτε έχασε το τρένο είτε απλά θα ξεχάστηκε στη βόλτα με τους φίλους της.
Η Σαχρά από το Λεζινιάν Κορμπιέρ, μια οινοπαραγωγική περιοχή στη νότια Γαλλία, δεν πήγε ποτέ στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Αντιθέτως πήγε με το τρένο σε κοντινό αεροδρόμιο, απ’ όπου πέταξε μόνη της για Τουρκία – για να ενωθεί με τους τζιχαντιστές στη γραμμή του πυρός, στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.
Τουλάχιστον 300 γυναίκες από την Ευρώπη και την Αμερική έχουν επιχειρήσει να μεταβούν στο «Ισλαμικό Κράτος» προκειμένου να το συνδράμουν – όχι με το όπλο στο χέρι, αλλά με δουλειά στα μετόπισθεν -, όπως αποκαλύπτει πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Time.
Πώς ένα ήρεμο κορίτσι από τη Γαλλία από μεικτή μουσουλμανική και καθολική οικογένεια με πέντε παιδιά πείστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της για να πέσει στη φωτιά ενός ιερού πολέμου στο όνομα της ακραίας εκδοχής του ισλάμ, παραμένει άλυτο μυστήριο για την οικογένεια και τους φίλους της ακόμη και αν έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες από τότε.
«Είναι καταστροφή…», λέει ο 22χρονος αδερφός της, ο Ζονατάν, διαβάζοντας το προσωπικό γράμμα που του έστειλε η Σαχρά στο διαμέρισμά του στο Μάρνι λε Κομπιέν, σε απόσταση λιγότερο της μίας ώρας από το βόρειο Παρίσι. «Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που οι γονείς μας να μην έχουν κλάψει για τη Σαχρά. Βλέπουν συνέχεια τις ειδήσεις στη τηλεόραση για τη Συρία, είναι τόσο σουρεαλιστικό», προσθέτει.
«Να ταίζουν τους μαχητές, να ράβουν τις στολές τους»
Το Ισλαμικό Κράτος έχει πείσει πολλές νεαρές μουσουλμάνες από τη Δύση να ταξιδέψουν στη Συρία. Αυτό διαφοροποιεί τον δικό τους τζιχάντ από εκείνον της Αλ Κάιντα πριν από μια δεκαετία.
Στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μία «καθαρά» ισλαμική καθεστωτική δομή, μια ολοκαίνουρια χώρα. Θεμελιώνουν έναν τρόπο ζωής που δεν συνδέεται μόνο με τον πόλεμο. Θέλουν έπειτα από μια κουραστική μέρα στη μάχη να έχουν μια οικογενειακή εστία να γυρίσουν, με μια αφοσιωμένη σύζυγο, παιδιά και σπιτικό φαγητό. Έτσι, η στρατολόγηση γυναικών είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία της κοινωνίας του μέλλοντος.
Η πρώτη «πρόσκληση» απευθύνεται μέσω της κοινωνικής διαδικτύωσης. Ισλαμιστικές ιστοσελίδες προτρέπουν τις γυναίκες όχι μόνο να παρακολουθούν βίντεο εκμάθησης χειρισμού όπλων αλλά επίσης να μάθουν από τις μητέρες τους να μαγειρεύουν και να είναι καλές νοικοκυρές, ώστε να ταΐζουν τους μαχητές και να ράβουν τις στολές τους.
Γυναίκες έρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις έφηβες από το Ντένβερ του Κολοράντο, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, 9.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ επιχειρούσαν να πάνε στη Συρία. Οι γερμανικές Αρχές τις οδήγησαν πίσω στις ΗΠΑ. Άλλη μια γυναίκα από το Ντένβερ, η 19χρονη Σάνον Κόνλεϊ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση με τον ίδιο απώτερο προορισμό και είναι προφυλακισμένη αναμένοντας τη δίκη της.
Τυνήσιοι μαχητές αναζητούν γαλλόφωνες συζύγους
Η μία στις τρεις δυτικές που έχουν ενσωματωθεί σε ομάδες τζιχαντιστών προέρχεται από τη Γαλλία. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία των ξένων μαχητών στο Ισλαμικό Κράτος κατάγεται από τη γαλλόφωνη Τυνησία, πολλοί εκ των οποίων είναι σκληροπυρηνικοί που αποφυλακίστηκαν μετά την επανάσταση του Γιασεμιού τον Ιανουάριο του 2011. Έτσι ψάχνουν για γαλλόφωνες συζύγους.
Λίγες εβδομάδες αφότου εγκατέλειψε το σπίτι της, η Σάχρα τηλεφώνησε στον αδερφό της για να τον ενημερώσει ότι παντρεύτηκε Τυνήσιο μαχητή. «Μου λείπετε πολύ, πες στη μαμά και τον μπαμπά ότι τους αγαπώ πολύ. Δεν πρέπει να ανησυχούν για μένα, ειδικά η μαμά, θυμάμαι τη τελευταία φορά που την άκουσα, η φωνή της έτρεμε. Το σκέφτηκα καλά πριν το αποφασίσω, δεν πήγα στα τυφλά. Σας αγαπώ όλους πολύ», του έγραψε αργότερα.
Ωστόσο, καθώς περνούν οι μήνες, τα σημεία ζωής προκύπτουν όλο και πιο αραιά. «Μου λέει συνέχεια το ίδιο πράγμα: «Τρώω καλά…, είμαι καλά…», λέει ο Ζονατάν, εμφανώς εκνευρισμένος.
Η μητέρα τους είναι καθολική Γαλλίδα που παντρεύτηκε μουσουλμάνο Αλγερινό. «Για την αδελφή μας εμείς είμαστε άπιστοι», λέει ο Ζονατάν «Για εμάς, αυτή είναι η άπιστη. Για εμάς, δεν είναι Ισλάμ αυτό…», λέει, δείχνοντας ένα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με αποκεφαλισμό δυτικού ομήρου.
Από τότε που τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, τα μηνύματα έχουν γίνει πιο σπάνια και πιο κοφτά. Στις 2 Νοεμβρίου το κινητό του Τζόναθαν χτύπησε, αφού ήρθε το πολυπόθητο γραπτό μήνυμα που περίμενε εδώ και εβδομάδες. «Η σύνδεση είναι πολύ αδύναμη», του έγραφε η 17χρονη αδελφή του. «Ελπίζω να είσαι καλά και η δουλειά σου να πηγαίνει καλά», συνέχιζε. Και κατέληγε, χωρίς σημεία στίξης: «Συγγνώμη αλλά βιάζομαι θα είμαι σύντομη – όλα ΟΚ εκτός από τα αεροπλάνα».