Η Λιθουανία πρόκειται να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να την ενισχύσει να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες οι οποίοι δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε τη Δευτέραο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Δεν είναι σαφές ωστόσο εάν η Λιθουανία θα μιμηθεί τις ΗΠΑ, επίσης κράτος μέλος του NATO, και θα χορηγήσει μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό, ή θα δώσει όπλα. Τα κράτη μέλη του NATO διστάζουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία εξοπλίζοντας ένα κράτος μη μέλος του Συμφώνου.

«Συμφωνήσαμε να γίνουν προμήθειες συγκεκριμένων στοιχείων συγκεκριμένου εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Ποροσένκο μετά τις συνομιλίες τις οποίες είχε με τη λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
«Αυτή είναι αληθινή βοήθεια», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Πιεζόμενη να δώσει λεπτομέρειες, η Γκριμπαουσκάιτε περιορίστηκε να δηλώσει: «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό,τι έχει η Λιθουανία».

Ωστόσο, η Γκριμπαουσκάιτε συνέδεσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών «μεταρρυθμίσεων» με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας υποσχέθηκε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία.
«Κανείς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ούτε σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, εάν δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σωστά από την κυβέρνησή σας», επισήμανε η Γκριμπαουσκάιτε.

«Η πιο σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί δεν είναι μόνο αυτή στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά αυτή εναντίον της διαφθοράς», προσέθεσε.

Εξάλλου η Γκριμπαουσκάιτε κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός κράτους τρομοκράτη». «Η αποστολή όπλων και στρατιωτών χωρίς διακριτικά για να υποστηρίξουν τους τρομοκράτες, αυτή είναι τρομοκρατική συμπεριφορά».

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τα κράτη μέλη του NATO να το βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι των καλά οπλισμένων φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών οι οποίοι πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία είχαν προκαλέσει βαριές απώλειες στις κυβερνητικές δυνάμεις αποσπώντας τους μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο αλλά δεν προσέφερε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Πάντως, μια ποσότητα αμερικανικών συσκευών ραντάρ ικανών να εντοπίζουν την ακριβή προέλευση των πυρών από όλμους ή ρουκετοβόλα μόλις άρχισε να φθάνει.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο NATO, ο Ποροσένκο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα σε μερικά χρόνια, όταν θα «πληρούνται τα κριτήρια» για αυτό, πρόσθεσε ωστόσο πως μια προσπάθεια να γίνει αυτό τώρα θα προκαλούσε «περισσότερη ζημιά από ό,τι καλό».

Πριν από τη σύγκρουση, οι Ουκρανοί δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την προοπτική ένταξής τους στο NATO, ενώ το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι το κράτος αυτό πρέπει να τηρεί αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, χωρίς να προσδένεται να κάποια συμμαχία.

Αλλά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και την ανοικτή υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές εξεγερμένους, η υποστήριξη του πληθυσμού στην εισδοχή στο NATO αυξήθηκε σημαντικά. Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Rating έδειξε πως το 51% των Ουκρανών τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής και το 25% εναντίον.