Πρώτα ήταν η «σκέψη» για απομάκρυνση από την συνθήκη του Σένγκεν, μετά η θέση για ανάκληση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τώρα, ο Νικολά Σαρκοζί ζητά να κοπούν στο μισό οι εξουσίες της ΕΕ: Όσο πλησιάζει η επιλογή του νέου αρχηγού του κεντροδεξιού UMP, ο πρώην πρόεδρος μιλά όλο και περισσότερο σαν την Λεπέν, εποφθαλμιώντας «ολική επαναφορά» μέχρι το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την ίδια ώρα, ο Ολάντ παραμένει βαλτωμένος στις δημοσκοπήσεις ενώ δεν σταματά να δίνει τροφή στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά μέχρι και με… φλερτ στην κάμερα.

Το Σαββατοκύριακο, ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε στη Μυλούζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας ως μέρος της εκστρατείας του που κορυφώνεται εν όψει του Σαββάτου: Στις 29 Νοεμβρίου, το κατακερματισμένο κεντροδεξιό κόμμα UMP προχωρά σε ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του.

Ως μέρος αυτής της μάχης, ο πρώην πρόεδρος είπε από πως η εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να περιοριστεί σημαντικά μόνο σε ορισμένους κεντρικούς τομείς. Ανάμεσά τους δεν βρισκόταν η αρμοδιότητα «ελέγχου» των προϋπολογισμών, που έχει προκαλέσει εσχάτως προβλήματα μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών.

«Θέλω να εξαλείψουμε τις μισές εξουσίες της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως μόνο τομείς όπως η βιομηχανική και η αγροτική πολιτική ή η έρευνα θα πρέπει να μείνουν στις Βρυξέλλες. «Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να επιστρέψουν στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων» είπε.

Παλιότερα, τέτοια φράση δύσκολα θα προφερόταν τόσο επιθετικά από έναν υποψήφιο το κόμμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία ή για την γαλλική προεδρία (αυτό είναι που επιδιώκει ξανά ο Σαρκοζί). Όμως η άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, με την αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική της και την επίκληση στις «παραδοσιακές γαλλικές αξίες» έχει προκαλέσει, με τις απανωτές επιβεβαιώσεις της στην κάλπη, σκέψεις στα πολιτικά γραφεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σαρκοζί που βγήκε από τον «πολιτικό πάγο» που είχε ακολουθήσει την απώλεια της προεδρίας, φαίνεται να ποντάρει στα ίδια όπλα ώστε να συσπειρώσει αρχικά τα μέλη του UMP για να τον φέρουν ξανά στην ηγεσία του κόμματος και, στο τέλος, την παραδοσιακή βάση ψηφοφόρων του κόμματος από τα οποία αντλεί η Λεπέν.

Τέτοια ερμηνεία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και από την επιλογή του προ ημερών να πάρει θέση υπέρ της ανάκλησης του νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο «νόμος Τομπιρά» (το όνομα της υπουργού Δικαιοσύνης), που προέβλεπε επέκταση του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, είχε γίνει κόκκινη σημαία και είχε αξιοποιηθεί ως βάση ενός κινήματος που προσπαθούσε να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό τμήμα της γαλλικής κοινωνίας, βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες προς υπεράσπιση των «παραδοσιακών αξιών» και εναντίον του Ολάντ.

Μιλώντας ενώπιον τέτοιου κοινού, ο Σαρκοζί είχε προ ημερών πει ότι ο νόμος Τομπιρά χρειάζεται ξαναγράψιμο από την αρχή. Στα συνθήματα των ακροατών που φώναζαν «ανάκληση», ο Σαρκοζί «πιέστηκε» να απαντήσει «πως εάν αυτό εσείς θέλετε να το πείτε ανάκληση, είναι το ίδιο πράγμα».

Η αναφορά εκείνη είχε προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και εντός του UMP. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη έσπευσαν να καταδικάσουν ως λανθασμένη ή αδύνατη την ανάκληση του νόμου Τομπιρά και υποχρέωσαν τελικά τον Σαρκοζί να δώσει περαιτέρω «διευκρινίσεις» για τις προθέσεις του.

Κάθε άλλο παρά περίπατος η επιστροφή – έστω κι αν ο Ολάντ «κλυδωνίζεται»

Απέναντί του για την ηγεσία του UMP, o Ολάντ έχει τον παλαίμαχο Αλαίν Ζιπέ που στην παρούσα φάση είναι δήμαρχος της Μπορντώ (έχει περάσει από την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εξωτερικών). Ο Ζιπέ είναι από τους πολιτικούς που χαίρουν της υψηλότερης δημοτικότητας στην ευρύτερη γαλλική κοινή γνώμη, και αυτό καθιστά κάπως πιο περίπλοκη την απόπειρα του Σαρκοζί.

Το ρεύμα του Σαρκοζί για επιστροφή στο UMP έχει εμφανιστεί αποδυναμωμένο τον τελευταίο μήνα, με φόντο μεταξύ άλλων διάφορες υποθέσεις με άρωμα σκανδάλων που περιτριγυρίζουν το γραφείο του.

Στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος, το 60% εμφανίζεται να τον θέλει ξανά στην ηγεσία -πριν από έναν μήνα, ήταν δέκα μονάδες παραπάνω.

Δεν είναι λίγοι στο Παρίσι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Σαρκοζί χρειάζεται μόνο θριαμβευτική επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος για να διεκδικήσει και την γαλλική προεδρία στη συνέχεια: Το 60% είναι λίγο για έναν πρώην πρόεδρο, και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην ανάγκη για νέες διαδικασίες όταν δοθεί το χρίσμα στις εκλογές.

Στο ευρύτερο γαλλικό κοινό, πέραν τους ψηφοφόρους του UMP, η αναφορά του Σαρκοζί για το νόμο Τομπιρά φαίνεται να του στοίχισε δημοσκοπικά -έστω κι αν οι περισσότεροι ερωτηθέντες, όπως σημειώνει το Reuters, δήλωναν ότι δεν πίστευαν πως όντως θα ανακαλούσε το νόμο.

Στην αντιπέρα όχθη του πολιτικού πεδίου, τα προβλήματα για τον Φρανσουά Ολάντ παραμένουν. Η δημοτικότητά του δεν έχει ξεκολλήσει από το ναδίρ του 13% και πάνω από το 80% όσων ερωτώνται στις δημοσκοπήσεις δεν θα ήθελαν να τον δουν ξανά υποψήφιο για το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεν βοηθά ιδιαίτερα η (αρκετά δευτερεύουσα, για το Παρίσι) υπόθεση της προσωπικής του ζωής. Ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει την Βαλερί Τριερβελέρ να συνεχίζει, από το Λονδίνο, τις «επιθέσεις», το σίριαλ με την Γκαγέ συνεχίζεται με φωτογραφίες από την αυλή του προεδρικού μεγάρου ενώ ο γάλλος πρόεδρος, σχεδόν επίτηδες, δεν είχε πρόβλημα να δείξει ενδιαφέρον που ξεπερνούσε εμφανώς την ευγένεια όταν συνάντησε νεαρή σε έκθεση που του επεδείκνυε επίτευγμα της εταιρείας Thales.

Βασίλης Ψυχογιός