Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής για πέμπτη συνεχή νύκτα στην πόλη Σεν Λούις ζητώντας την απαγγελία κατηγοριών κατά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον 18χρονο άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, εν αναμονή της απόφασης του σώματος των ενόρκων, η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για τη δίωξή του ή μη.

Την ίδια στιγμή, ο φόνος στο Κλίβελαντ του Οχάιο του 12χρονου μαύρου Ταμίρ Ράις, που έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο, από τα πυρά αστυνομικών απειλεί να προκαλέσει νέο κύμα οργής.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον ξύπνησε τη φυλετική ένταση στο προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι και προκάλεσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, την επέμβαση της εθνοφρουράς και την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις αρχές, σε μία πόλη όπου το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι, αλλά οι τοπικές αρχές και οι αστυνομία είναι επανδρωμένες σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς.

«Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε », «Να με τι μοιάζει η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πανό που έγραφαν: «Οι ζωές των μαύρων μετράνε».

«Συνεχίζουμε την κινητοποίηση εδώ και 107 ημέρες και, ό,τι και να συμβεί, όλα αυτά ξεπερνούν την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν. Το θέμα είναι η αστυνομική βαναυσότητα, πρόκειται για ρατσισμό που εξακολουθεί να είναι παρών παντού στην κοινωνία μας. Ελπίζω ότι θα υπάρξει δίωξη», δήλωσε η Αντζελα Κέλι εκ μέρους των διαδηλωτών.

Το δικαστήριο του Κλέιτον, όπου συνεδριάζει εδώ και τρεις περίπου μήνες το σώμα των ενόρκων για να αποφασίσει εάν ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν θα διωχθεί, είναι πλέον περιφραγμένο από προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο αστυνομικός δήλωσε ενώπιον του σώματος των ενόρκων ότι ενήργησε στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τον Μάικλ Μπράουν. Ομως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο νεαρός μαύρος είχε τα χέρια ψηλά όταν πυροβολήθηκε από τον λευκό αστυνομικό.

Μετά τον πατέρα του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δημοσιοποίησε βίντεο μέσω του Ιντερνετ την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο κυκλοφόρησε και ο ίδιος του δρόμους του Φέργκιουσον απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, η μητέρα του νεαρού, η Λέσλι ΜακΣπάντεν, πήγε χθες στον τόπο του φόνου του παιδιού της.

«Θέλω μόνο να είστε προσεκτικοί. Μην τους προκαλείτε, μην τους αφήσετε να σάς προκαλέσουν. Δεν θέλω να τραυματισθεί κανείς. Διότι όταν θα έρθει η ώρα του δικαστηρίου, σάς θέλω όλους μαζί μου», είπε.

Το Σάββατο στο Οχάιο, η τοπική αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα που ειδοποιούσε για την παρουσία σε παιδική χαρά του Κλίβελαντ, παιδιού που κρατούσε «όπλο» και «απειλούσε» τους περαστικούς. Ο ανησυχών πολίτης είχε ωστόσο διευκρινίσει ότι το όπλο είναι «πιθανότατα ψεύτικο».

Οι δύο αστυνομικοί που έφθασαν επί τόπου, ο ένας με μονοετή και ο δεύτερος με δεκαετή πείρα στην υπηρεσία, ζήτησαν από το παιδί να σηκώσει ψηλά τα χέρια και όταν αυτό τα έφερε προς τη ζώνη του, το πυροβόλησαν. Το 12χρονο παιδί υπέκυψε έπειτα από λίγες ώρες στα τραύματά του. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ονομάζεται Ταμίρ Ράις.

Τον Αύγουστο, αστυνομικοί σκότωσαν σε σουπερμάκετ του Οχάιο έναν μαύρο, τον Τζον Κρόφορντ, επειδή κρατούσε ένα όπλο, ένα παιγνίδι που είχε πάρει από τα ράφια του καταστήματος. Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τότε από ανησυχούντα πολίτη.