Με τον Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, το «φαβορί» για την προεδρία της Τυνησίας, να υποστηρίζει ότι προηγείται, οι προεδρικές κάλπες φαίνονται να πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του πρώτου προέδρου της χώρας πρώτη φορά με ελεύθερες εκλογές.

Το επιτελείο του Εσέμπσι, ο οποίος προέρχεται από το κοσμικό Νίντα Τούνες, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο 87χρονος υποψήφιος βρίσκεται «μπροστά με διαφορά», αλλά είναι «πολύ πιθανός» ο δεύτερος γύρος.

Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής αναμένονται την Τρίτη (η προθεσμία για την ανακοίνωσή τους είναι η Τετάρτη). Ο Εσέμπι θεωρείτο εξαρχής φαβορί, και μετά την πρωτιά του κόμματός του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, και ήταν μεταξύ άλλων 26 υποψηφίων.

Βασικός αντίπαλος του Εσέμπσι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Τυνησίας στο τέλος το 2011 έπειτα από τη συμφωνία που σύναψε με τους ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα. Οι ισλαμιστές, που ήρθαν στη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Τρίτος, όπως αναφέρει η γαλλική Monde, εμφανίζεται o υποψήφιος της Αριστεράς Χαμάμ Χαμαμί. Το επιτελείο του συνεδριάζει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του και εάν θα καλέσει τους ψηφοφόρους τους να υποστηρίξουν κάποιον από τους δύο τελικούς υποψηφίους σε ενδεχόμενο νέο δεύτερο γύρο.

Η Τυνησία θεωρείται η μοναδική μεταξύ των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης» στην οποία η μετάβαση στην επόμενη ημέρα δεν οδήγησε σε ανοικτό χάος.

Η εκλογική συμμετοχή εκτιμάται ότι έφτασε περίπου στο 60% των 5,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Από την ανεξαρτησία της το 1956 ως την εξέγερση του 2011 η χώρα γνώρισε μόνο δύο προέδρους: τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του του πρωθυπουργού Μπεν Άλι, που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Ιανουαρίου 2011.