H βρετανική αστυνομία έχει ήδη αποτρέψει την εφαρμογή «τέσσερα ή πέντε τρομοκρατικών σχεδίων» το 2014, έναντι μόνο ενός κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών.

«Τα τελευταία αυτά χρόνια, ο μέσος όρος ήταν ένα (τρομοκρατικό σχέδιο) κάθε χρόνο, φέτος είχαμε 4 ή 5» δήλωσε ο Μπέρναρντ Χόγκαν- Χάουι στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Έχουμε διαπιστώσει μία αλλαγή τόσο στη συχνότητα όσο και στη σοβαρότητα των σχεδίων αυτών» προσέθεσε ο ίδιος, που δεν έκρυψε την «εντεινόμενη ανησυχία» του για τους «μοναχικούς λύκους» -δράστες επιθέσεων σχετικά μικρής κλίμακας που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί αυτόνομα και δύσκολα εμφανίζονται στα «ραντάρ» των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η Βρετανία πραγματοποίησε το 2014 σε περισσότερες από 250 συλλήψεις στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Σκότλαντ Γιαρντ υπολογίζει σε «περισσότερους από 500» τους Βρετανούς που έχουν φύγει από την χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και εκφράζει φόβους ότι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις επιστρέφοντας στη Βρετανία.

Ένας βουλευτής από το Μπέρμινχαμ, ο Χαλίντ Μαχμούντ, είπε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υποτιμημένα και αναφέρει ότι ο αριθμός των Βρετανών τζιχαντιστών ανέρχεται «έως τους 2000».

Ο Μπέρναρντ Χόγκαν Χάουι κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να βοηθήσουν την αστυνομία. Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει μία εκστρατεία με αυτό το σκοπό.

«Εάν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η αστυνομία εργάζονται μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας θα συγκροτήσουμε μία απίστευτα ισχυρή ομάδα»
υπογράμμισε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ.