Καημένε Κολόμβε, πόσο δεύτερος ήρθες… Δεν σου έφτανε που γι’ αλλού πήγαινες κι αλλού βρέθηκες. Ούτε ότι η ήπειρος που ανακάλυψες πήρε το όνομα ενός άλλου ιταλού θαλασσοπόρου, του Αμέρικο Βεσπούτσι. Ούτε ότι πέθανες πιστεύοντας, λανθασμένα, ότι είχες πατήσεις το πόδι σου στις Δυτικές Ινδίες. Τώρα θέλουν να σου κλέψουν τη δόξα και κάποιοι πιστοί του Ισλάμ.
Διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μουσουλμάνοι ναυτικοί έφθασαν πρώτοι στην αμερικανική ήπειρο το 1178, 314 χρόνια πριν από τον Κολόμβο». Τάδε έφη με αυτοπεποίθηση και μεγάλη υπερηφάνεια ο πρόεδρος της Τουρκίας σε σύνοδο μουσουλμάνων από τη Λατινική Αμερική την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
Ετσι οι μωαμεθανοί είναι οι τελευταίοι που μπαίνουν στην «ουρά» για την τιμή της ανακάλυψης του Νέου Κόσμου. Εχουν προηγηθεί Βίκινγκς, Κινέζοι, Ρώσοι, Βάσκοι, Αγγλοι και «φυσικά» Ελληνες, αν και προϊστορικοί, των μινωικών χρόνων.

«Στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη ενός τζαμιού στην κορυφή ενός λόφου σε ακτή της Κούβας»
εξήγησε ο Ερντογάν. Προσέθεσε ότι πολύ θα ήθελε, και εκείνος, να δει ένα τζαμί σε εκείνον τον λόφο –αν και δεν ξέρουμε πού, ούτε την άποψη των Κουβανών για αυτό.
Ο Ερντογάν εξήγησε επίσης γιατί η ανακάλυψη των μουσουλμάνων δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα με του Κολόμβου: «Το Ισλάμ δεν ήταν μέσο για υποδούλωση, αποικιοκρατία ή κακοποίηση. Ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν τις θρησκείες τους για να υποτάξουν ανθρώπους στη σκλαβιά, οι μουσουλμάνοι και τα έθνη τους θέλουν να κερδίσουν τις καρδιές και να δοξάσουν το όνομα του Αλλάχ».
Οι δηλώσεις ενθουσίασαν τους τούρκους εθνικιστές και τους φτωχούς, ευσεβείς μουσουλμάνους ψηφοφόρους (του) στα βάθη της Ανατολίας.
Το βουνό «τζαμί» και ο χάρτης του Πίρι Ρέις


Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες («Ζαμάν», «Γενί Σαφάκ», «Σταρ», «Βατάν», «Τακβίμ») βάλθηκαν να βρουν και να δημοσιεύσουν «ιστορικές αποδείξεις». Αυτές βασίζονται στο περιώνυμο τζαμί και σε έναν χάρτη του 16ου αιώνα. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιον ότι το «τζαμί» του Κολόμβου ήταν μια μεταφορά. Ο ισπανός ναύαρχος είδε ένα μεγάλο σχήμα στο τοπίο που του θύμισε τζαμί. Τέτοιες, κάπως υπερβολικές και εξωτικές περιγραφές ήταν της μόδας στο ύφος της γραφής στην Αναγέννηση. Επιπλέον κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν στηρίζει την παρουσία του Ισλάμ στην Αμερική, Βόρεια ή Νότια, πριν από την άφιξη του Κολόμβου, το 1492.
Δεύτερο επιχείρημα υπέρ της θέσης Ερντογάν είναι ο παγκόσμιος χάρτης που σχεδίασε ο οθωμανός ναύαρχος Πίρι Ρέις (πλήρες όνομα Χατζί Μουχιντίν Πίρι ιμπν Χατζί Μεχμέντ). Εμείς τον ξέρουμε από το ομώνυμο πλοίο που έκανε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου το 2012. Οπως όλοι οι μαθητές στις ΗΠΑ διδάσκονται την ανακάλυψη του Κολόμβου, οι πάντες στην Τουρκία ξέρουν τον χάρτη του Πίρι Ρέις. Τον έβλεπαν και στα χαρτονομίσματά τους επί 10 χρόνια, έως το 2009. Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε 21 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Κολόμβου το 1513. Αλλά δείχνει πράγματα άγνωστα στους Ευρωπαίους της εποχής. Αρα το πιθανότερο είναι ότι βασίστηκε σε προγενέστερες πηγές, μάλλον μουσουλμανικές, αφού διαφέρει τόσο από τις δυτικές, λένε οι υπέρμαχοι της θεωρίας.
Ο χάρτης ανακαλύφθηκε το 1929 στη βιβλιοθήκη του Τόπκαπι, στην Κωνσταντινούπολη, και φυλάσσεται έως σήμερα στο μουσείο αυτού του παλατιού. Αντίθετα από τη χαρτογράφηση του Κολόμβου, εμφανίζει κάποια νησιά στα ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής, το περίγραμμα της Νότιας Αμερικής, ακόμη και τις Ανδεις, που ανακαλύφθηκαν αργότερα, λένε.

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αλλος για τον Νέο Κόσμο

Βίκινγκς
Ενας τόπος καταπαγωμένος και αφιλόξενος

Αρχαιολογικά ευρήματα στηρίζουν την παρουσία σκανδιναβών εξερευνητών και μετά αποίκων στη Βόρεια Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Φαίνεται ότι Βίκινγκς πάτησαν στον Νέο Κόσμο (Γροιλανδία) το 985. Επικεφαλής ήταν ο Νορβηγός Ερικ ο Ερυθρός. Τον 11ο αιώνα έφτασαν στη Νήσο Μπάφιν, στον Βορειοανατολικό Καναδά, αλλά είχε τόσο κρύο (ακόμη και γι’ αυτούς!) που δεν αποτόλμησαν μόνιμη εγκατάσταση.
Ελληνες
Η Κρήτη και ο «χαλκός» του Καναδά
Ιστοριοδίφες έχουν ανά καιρούς ισχυριστεί, χωρίς αποδείξεις, ότι «προϊστορικοί Ελληνες» είχαν ανακαλύψει την Αμερική 40 αιώνες πριν από τον Κολόμβο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι πρώτοι Μινωίτες, που δεν ήταν ελληνικό φύλο, αλλά ήταν σίγουρα δεινοί θαλασσοπόροι, διάβηκαν τις Ηράκλειες Πύλες (Γιβραλτάρ) και έφθασαν στη Βόρεια Αμερική. Εκεί, λένε, δημιούργησαν αποικίες ως και στον Καναδά, υποτίθεται για να εκμεταλλευθούν τα τοπικά ορυχεία χαλκού.
Κινέζοι
Ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα
Κάποιοι λένε ότι Κινέζοι διέσχισαν τον Ειρηνικό ακολουθώντας απλά τα ρεύματα της θάλασσας. Πιστεύουν ότι ο πρώτος μη ιθαγενής που πάτησε στην Αμερική ήταν ο κινέζος στρατηγός και εξερευνητής Ζενγκ Χε περί το 1.420. Επιμένουν μάλιστα ότι ο Κολόμβος ακολούθησε τον χάρτη του Ζενγκ για να χαράξει ρότα στο δικό του ταξίδι στις «Δυτικές Ινδίες».
Ρώσοι
Σε απόσταση «αναπνοής» μόλις 82 χλμ.
Πώς είναι δυνατόν να μην ανακάλυψαν οι Ρώσοι την Αμερική πριν από τον Κολόμβο όταν μόνο 82 χλμ. χωρίζουν την Αλάσκα από τον Βερίγγειο Πορθμό; Αλλά τότε δεν υπήρχε Ρωσία όπως την εννοούμε σήμερα: μόνο φυλές από τη Σιβηρία και την Ασία, που μετανάστευσαν προς Δυσμάς στην Εποχή των Παγετώνων, πριν από 16.000 χρόνια. Ωστόσο σήμερα ορισμένοι ρώσοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοι των Ρώσων πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στον Νέο Κόσμο.
Βάσκοι και Αγγλοι
Κυνηγώντας φάλαινες και ψαρεύοντας μπακαλιάρους
Αλλη θεωρία λέει ότι τουλάχιστον 100 χρόνια πριν από τον Κολόμβο Ευρωπαίοι, Βάσκοι και Αγγλοι (από το Μπρίστολ) έφθασαν στα ανοιχτά της Βόρειας Αμερικής κυνηγώντας κοπάδια από φάλαινες και για να ψαρέψουν μπακαλιάρους. Εμποροι που οργάνωσαν τέτοιες αποστολές δεν είπαν ποτέ ως πού πήγαν αλλά άρχισαν να φέρνουν ψάρια από τον Ατλαντικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ