Μια γυναίκα εκλέγεται για πρώτη φορά στην ηγεσία της Σκωτίας, διαδεχόμενη τον Άλεξ Σάλμοντ, τον πολιτικό που αποχώρησε μετά την ήττα του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νίκολα Στέρτζεον αναγνώρισε ότι το πολιτικό βάρος του προκατόχου της είναι μεγάλο. «Έχω μεγάλες μπότες να γεμίσω» είπε χαρακτηριστικά, αλλά έσπευσε να δώσει και το δικό της στίγμα: «θα τις γεμίσω με το δικό μου στυλ».

Παράλληλα, υποσχέθηκε να εκπροσωπήσει επάξια όλους τους σκωτσέζους, άσχετα από την πολιτική τους προτίμηση.

Σχετικά «καραβάνα» της πολιτικής, η 44χρονη Στέρτζεον έχει θητεύσει σε όλες τις κυβερνήσεις της Σκωτίας από το 2007, ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος του SNP από το 2004 (πλέον είναι πρόεδρος).

Το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα, το οποίο κυβερνά αυτοδύναμα την Σκωτία από το 2011, ηττήθηκε στην επιλογή του να κηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αφού το 55% των πολιτών προτίμησαν την παραμονή στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο προκάτοχός της στην ηγεσία Άλεξ Σάλμοντ, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την ήττα του, όμως έσπευσε να εκτοξεύσει νέα πυρά κατά του Λονδίνου, το οποίο καλείται τώρα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που ανέλαβε έναντι των σκωτσέζων: περισσότερες εξουσίες, περισσότερη ανεξαρτησία.

Ο Σάλμοντ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι ξεγέλασε τους συμπολίτες του με τις υποσχέσεις περί εκχώρησης εξουσιών, καθώς φαίνεται να παραπέμπονται στις καλένδες.

Η σπάνια σύμπνοια μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων που υποσχέθηκαν στη Σκωτία εκχώρηση εξουσιών για θέματα φορολογίας, κοινωνικών πολιτικών και για τον προϋπολογισμό, γρήγορα έχασε τη δυναμική της, όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνέδεσε την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής με γενικότερες θεσμικές αλλαγές στη χώρα.