Η κενυατική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο σε τζαμί στη Μομπάσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο ημέρες μετά τις επιδρομές σε δύο άλλα τζαμιά της πόλης, ύστερα από υποψίες για διασυνδέσεις με τους σομαλούς ισλαμιστές Σεμπάμπ των συγκεκριμένων χώρων λατρείας, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

«Πραγματοποιήσαμε επιχείρηση ασφαλείας στο τζαμί Μαστζίντ Σουάφα, θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νγκάτια, διοικητής της αστυνομίας της συνοικίας Κασάουνι όπου σημειώθηκε η επιδρομή.

Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χειροβομβίδες, βόμβες μολότοφ και πυρομαχικά κατασχέθηκαν κατά τη νέα επιχείρηση.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει επιδρομές στα τζαμιά Μαστζίντ Μούσα και Σακίνα, λόγω υποψιών ότι πρόσωπα που συχνάζουν σε αυτούς τους δύο χώρους λατρείας έχουν διασυνδέσεις με τους Σεμπάμπ και ότι προετοιμάζουν επίθεση.

Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε προσπαθήσει να πετάξει χειροβομβίδα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, καθώς και περισσότερες από 200 συλλήψεις. Κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών υλών –χειροβομβίδων– απαγγέλθηκαν σε δεκατρείς από τους συλληφθέντες, οι οποίοι δήλωσαν αθώοι.

Έκτοτε τα δύο τζαμιά παραμένουν κλειστά, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ η αστυνομία έχει αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή.

Δυτικές χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη Μομπάσα, η οποία πλήττεται από σειρά από επιθέσεων με χειροβομβίδες από τότε που η Κένυα έστειλε στρατό στη νότια Σομαλία για την καταδίωξη των ανταρτών Σεμπάμπ τον Οκτώβριο του 2011.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, οι σομαλοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 67 ανθρώπους. Στη συνέχεια, κατέστησαν σαφές ότι η επίθεση ήταν μια προειδοποίηση για την Κένυα για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία.

Ιμάμηδες έχουν επίσης σκοτωθεί στη Μομπάσα τα τελευταία χρόνια. Οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενοχοποιηθεί για τους θανάτους αυτούς καθώς κατηγορούνται για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, όταν τα θύματα είναι μορφές του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ωστόσο και ιμάμηδες γνωστοί για τις μετριοπαθείς τους θέσεις, κατά των ανταρτών Σεμπάμπ, έχουν σκοτωθεί επίσης.