Ασυνήθιστα ισχυρή για την εποχή χιονόπτωση έχει θάψει στα λευκά την κοινότητα του Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την ώρα που το πρώτο κύμα του χειμώνα ρίχνει κατακόρυφα τον υδράργυρο σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Το χιόνι έχει φτάσει μέχρι και το ενάμισι μέτρο στις χειρότερες περιπτώσεις ενώ η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε επτά άτομα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δεκάδες κομητείες στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας και προειδοποίησε τους πολίτες: «εάν βρίσκεστε σε κάποια περιοχή που έχει πληγεί από την χιονοθύελλα, μη βγαίνετε στους δρόμους. Αναμένεται ακόμα περισσότερη χιονόπτωση».
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν κυρίως ορισμένες περιοχές του Μπάφαλο, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ίρι, την ώρα που άλλες περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από αυτήν την πρωτοφανή χιονοθύελλα.

Τουλάχιστον 1,5 μέτρο χιονιού έχει πέσει μέσα σε διάστημα 24 ωρών σε ορισμένες τοποθεσίες. Κάποιοι κάτοικοι περιέγραψαν ότι δε μπόρεσαν καν να εξέλθουν από τα σπίτια τους και ανήρτησαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι παίκτριες της ομάδες μπάσκετ γυναικών του Πανεπιστημίου Νιαγάρα, οι οποίες επέστρεφαν από έναν αγώνα, έμεινε παγιδευμένο για πολλές ώρες στο δρόμο προτού καταφέρουν να τις απεγκλωβίσουν.

Οι οδηγοί περίπου 150 οχημάτων τα εγκατέλειψαν στον αυτοκινητόδρομο Ι90 και 50 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί από το πρωί (ώρα ΗΠΑ) στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, σύμφωνα με τον ιστότοπο καταγραφής των πτήσεων Flight Aware.

Οι μετεωρολικές υπηρεσίες αναφέρουν πως το ψύχος, που φτάνει μέχρι και την Φλόριντα, θα ήταν συνηθισμένο μόνο για τον βαθύ χειμώνα του τέλους Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι συνηθισμένοι σε σκληρούς χειμώνες, μιλούν για την σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων δεκαετιών.

Αρκετοί κάτοικοι ανεβάζουν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από ανοιγμένες εξώπορτες των σπιτιών του που είναι μέχρι πάνω μπλοκαρισμένες με χιόνι.