Στα τραύματά τους υπέκυψε ένας από τους αστυνομικούς που είχαν ανταλλάξει πυρά με τους δράστες της βάρβαρης επίθεσης σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας στους πέντε τον αριθμό των νεκρών. Γαλβανίζει την στάση του το Ισραήλ, που όχι μόνο προχωρά άμεσα στην κατεδάφιση των σπιτιών των δύο -νεκρών- δραστών αλλά, πέραν της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, σχεδιάζει «ενισχυμένη εφαρμογή» του νόμου περί υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων.

Η επίθεση με όπλα, μαχαίρια και τσεκούρια το πρωί της Τρίτης σε συναγωγή περιοχής υπερορθοδόξων είναι η πιο αιματηρή στην πόλη τα τελευταία χρόνια και έρχεται να προστεθεί στο εύφλεκτο σκηνικό που επικρατεί στην Ιερουσαλήμ εξαιτίας του καθεστώτος του Όρους του Ναού.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί και οι Παλαιστίνιοι στο Σιλουάν της ανατολικής Ιερουσαλήμ έκαναν λόγο για ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε όλα τα «θερμά σημεία» της πόλης η αυξημένη παρουσία ενστόλων είναι αισθητή αλλά στην ίδια την Ιερουσαλήμ δεν υπήρχαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης αναφορές για μεγάλης έκτασης ένταση, εκτός από την περιοχή από την οποία προέρχονταν οι δράστες όταν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις συγγενών τους.

Αντιθέτως, συγκρούσεις Παλαιστίνιων και των ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκαν στον οικισμό Α Ραμ, βόρεια της Ιερουσαλήμ. Συγκρούσεις, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρθηκαν και μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων στη Δυτική Γάζα, στους οικισμούς Γιτζχάρ και το χωριό Ουρίφ. Ένταση αναφέρθηκε και στη Ραμάλα.

Το απόγευμα της Τρίτης, κηδεύτηκαν οι τέσσερις ραββίνοι που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Οι τέσσερις είχαν διπλή υπηκοότητα (οι τρεις αμερικανική και ισραηλινή, ο τέταρτος βρετανική και ισραηλινή) και ένας εξ αυτών έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των υπερορθόδοξων εβραίων.

Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί επίσης τα στοιχεία των δύο δραστών, που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας μετά το μακελειό. Πρόκειται για δύο ξαδέλφια, τον Γκασάν και τον Ουντάι Αμπού Τζαμάλ που έμεναν στην παλαιστινιακή συνοικία Τζαμπάλ Μουκαμπέρ της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις πρόκειται άμεσα να κατεδαφίσουν τα σπίτια των δύο δραστών -πάγια πρακτική που συνήθως εφαρμόζεται σε άλλες παλαιστινιακές περιοχές- αλλά και να ανακαλέσει την άδεια παραμονής της συζύγου ενός από τους δύο.