Καθ’ οδόν προς τη διεκδίκηση της ηγεσίας της γαλλικής δεξιάς ως πρώτο σταθμό προς την επιστροφή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Νικολά Σαρκοζί κλείνει το μάτι στην πλέον συντηρητική πτέρυγα της αντιπολιτευόμενης Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και δηλώνει ενώπιον ακροατηρίου 3.000 μελών του κόμματος ότι η νομοθεσία-σταθμός για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, που δίχασε και έβγαλε τους Γάλλους μαζικά δρόμους, πρέπει να καταργηθεί.

Ο νόμος για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, που νομιμοποιεί επίσης την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υπέρμαχων και πολέμιων που κατέκλυσαν ολόκληρη τη χώρα.

«Ο νόμος πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή» δήλωσε ο Σαρκοζί σε ομιλία του το Σάββατο σε ντιμπέιτ των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του UMP που διοργανώθηκε στο Παρίσι από την συντηρητική πολιτική κίνηση Sens Commun (Κοινή λογική), η οποία προέρχεται από τους κόλπους του UMP και στην κεφαλή της βρίσκονται μέλη της εκστρατείας κατά του γάμου ομοφυλόφιλων.

Τα λόγια του έγιναν δεκτά με ζητωκραυγές από το ακροατήριο που φώναζε ρυθμικά «Ανάκληση! Ανάκληση!». Και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που έχει βάλει στόχο την επιστροφή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προσέθεσε: «Εάν προτιμάτε να πω ανάκληση του νόμου […] καταλήγουμε στο ίδιο».

Μετά την εκλογή του το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί είχε δεσμευτεί να εισάγει την πολιτική ένωση για άτομα του ιδίου φύλου, όμως δεν το έπραξε κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Κατά το παρελθόν ο Σαρκοζί είχε δηλώσει πως πρέπει να «ξαναγραφεί» ο νόμος για τους γάμους ομοφυλόφιλων, ο οποίος χώρισε την καθολική Γαλλία στα δύο, ωστόσο ουδέποτε είχε πει ευθέως ότι πρόθεσή του είναι να τον ακυρώσει, σημειώνει το δίκτυο France 24.

Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων είχε αποτελέσει κεντρική προεκλογική δέσμευση του Σοσιαλιστή διαδόχου του Σαρκοζί στην προεδρία, Φρανσουά Ολάντ.

Ο «Σαρκό» θα κονταροχτυπηθεί για την ηγεσία του UMP με τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη