Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες σαν αυτή που σκότωσε τον οικολόγο ακτιβιστή, Ρεμί Φρες, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στη χώρα μετά το τραγικό περιστατικό.

«Επειδή το όπλο αυτό σκότωσε έναν 21χρονο και επειδή αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, αποφάσισα να απαγορεύσω τη χρήση των χειροβομβίδων αυτών στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης» είπε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του διαδηλωτή, κάτι που έχει να συμβεί στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, ο υπουργός είχε αναγγείλει την αναστολή της χρήσης των επιθετικών χειροβομβίδων.

«Παράλληλα αποφάσισα να τροποποιήσω τους όρους χρήσης των δακρυγόνων […] Η χρήση τους πλέον θα γίνεται από μια δυάδα που θα αποτελείται από αυτόν που ρίχνει το δακρυγόνο και έναν επόπτη που θα έχει την απαραίτητη απόσταση για να εκτιμά την κατάσταση και να καθοδηγεί την επιχείρηση» πρόσθεσε ο Καζνέβ.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μία ημέρα μετά την παράδοση στο υπουργείο των αποτελεσμάτων της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά τον θάνατο του Φρες στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι Αρχές κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό σημειώθηκε.