Οι συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στην πόλη Κομπάνι στα σύνορα με τη Τουρκία, θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η απροθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει τους Κούρδους στη μάχη τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε διαμαρτυρίες Κούρδων σε όλη τη χώρα, με αρκετούς νεκρούς στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Καθώς η βία κλιμακωνόταν, τουρκικά μαχητικά βομβάρδιζαν θέσεις του PKK και τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονταν από αγνώστους στα νοτιοανατολικά.
Ωστόσο, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν αξιωματούχοι στο βρετανικό BCC, τόσο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και το PKK εκφράζουν την επιθυμία να συνεχίσει η ειρηνευτική διαδικασία παρότι αναγνωρίζονται οι δυσκολίες. Η κρίση στο Κομπάνι υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στόχων της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού κινήματος στο σύνολό του. Για τους Κούρδους, αναφέρει το BBC, η αντίδραση της Τουρκίας στο Κομπάνι έδειξε ότι η Άγκυρα θεωρεί μεγαλύτερη απειλή το PKK από το Ισλαμικό Κράτος.
Την ίδια στιγμή, οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν, έδειξαν στη τουρκική κυβέρνηση ότι το PKK μπορεί πολύ εύκολα να καταφύγει στη βία και να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών για τον σκοπό του. Η Τουρκία και αρκετές δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. «Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εξαφανίσει το κουρδικό κίνημα. Μπορούν να μας επιτεθούν ανά πάσα στιγμή» είπε στο BBC ο Τσεμίλ Μπαγίκ, διοικητής του PKK. Και προσέθεσε: «Οπότε βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Είναι ειρήνη ή πόλεμος. Δεν υπάρχει μέση λύση εδώ».
Ο Γιασίν Ακτάι, ανώτατος τούρκος αξιωματούχος είπε: «Το PKK πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στη Μέση Ανατολή με την αποσύνθεση του παλαιού status quo». Και ενώ ο Μπαγίκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του PKK και της Τουρκίας, η τουρκική πλευρά δεν έχει πειστεί. Σύμφωνα με τον Ακτάι, προηγούμενες προσπάθειες έδειξαν ότι οι διαμεσολαβητές «εμπόδισαν τη διαδικασία παρά την βοήθησαν να επιτύχει».